Οι τσέχοι βουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της αυτοδιάλυσης της Κάτω Βουλής, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα μετά την κατάρρευση, τον Ιούνιο, της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πετρ Νέτσας.

Συνολικά 140 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διάλυσης της Βουλής. Προκειμένου να εγκριθεί το αίτημα χρειαζόταν πλειοψηφία των τριών πέμπτων του Σώματος, δηλαδή 120 σε σύνολο 200 βουλευτών.

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν είχε αφήσει να εννοηθεί την περασμένη Παρασκευή ότι οι εκλογές ενδέχεται να διεξαχθούν στις 25 και 26 Οκτωβρίου.

Η τελική απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών πιθανότατα θα ληφθεί μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Ζέμαν με τους προέδρους των μεγαλύτερων κομμάτων, την ερχόμενη Παρασκευή. Το Σύνταγμα προβλέπει την οργάνωση εκλογών μέσα σε διάστημα 60 ημερών από τη διάλυση της Βουλής.

Τέσσερα από τα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα ψήφισαν υπέρ της διάλυσης: οι Σοσιαλδημοκράτες του CSSD, οι Κομμουνιστές του KSMC, οι Κεντρώοι του VV και το δεξιό TOP 09 που μετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι βουλευτές του δεξιού κόμματος ODS του πρώην Πρωθυπουργού Νέτσας αποχώρησαν από την αίθουσα των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου πριν από την ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση του Νέτσας κατέρρευσε τον Ιούνιο μετά τη σύλληψη της συντρόφου και συνεργάτιδας του Πρωθυπουργού, Γιάνα Ναγκιόβα, με την κατηγορία της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας.

Ενόψει των προσεχών εκλογών οι δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής δίνουν ποσοστό 30-35% στο CSSD, 15-20% στο KSCM και 12-15% στο TOP 09. Το ODS του Νέτσας βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 5-12%.