Δεν υπάρχουν αρκετές προβλήτες για να φιλοξενήσουν το γιοτ «Azzam» των 180 μέτρων, ο αγοραστής του οποίου ήταν αρχικά άγνωστος. Σύμφωνα όμως με το περιοδικό «Yachts France» που παρουσίασε τα 100 μεγαλύτερα γιοτ του κόσμου, το «Azzam» αποτελεί πλέον ιδιοκτησία του σεΐχη Καλίφα μπιν Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχαγιάν, Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Εμίρη του Αμπου Ντάμπι. Με την αγορά αυτή κέρδισε τον τίτλο του ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου γιοτ στον κόσμο, τον οποίο είχε μέχρι πρόσφατα ο Ρόμαν Αμπραμόβιτς.

Ο Εμίρης είναι επίσης ετεροθαλής αδελφός του σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχαγιάν, ιδιοκτήτη της επενδυτικής εταιρείας η οποία το 2008 αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα Μάντσεστερ Σίτι.

Σύμφωνα με το «Yachts France», το «Azzam» είναι 16,5 μέτρα πιο μακρύ από το «Eclipse» του Αμπραμόβιτς. Το «Eclipse», με τη σειρά του, είναι εξοπλισμένο με δύο ελικοδρόμια, δύο πισίνες, μια ντισκοτέκ και ένα μίνι υποβρύχιο. Το «Azzam» σχεδιάστηκε από τη Nauta Yachts και κατασκευάστηκε μέσα σε τρία χρόνια από τη Lurssen Yachts στη Βρέμη της Γερμανίας. Σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν «το πιο σύνθετο γιοτ που έχει κατασκευαστεί ποτέ». Παρά το τεράστιο μέγεθός του (για κότερο) το «Azzam» έχει ανώτατη ταχύτητα 31 κόμβων, η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση δύο τουρμπινών και δύο κινητήρων ντίζελ, συνολικής ισχύος 94.000 ίππων.

Το περιοδικό δεν αποκάλυψε την τιμή του «Azzam», αλλά προηγούμενα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι κόστισε από 300 έως 460 εκατ. ευρώ. Η άφιξη του «Azzam» σηματοδοτεί μια νέα φάση στην κούρσα να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο και πιο πολυτελές γιοτ στον κόσμο. Από τα 100 μεγαλύτερα γιοτ που πλέουν σήμερα στις θάλασσες, 31 ανήκουν σε κατοίκους της Μέσης Ανατολής, 19 σε Ρώσους και 17 σε Αμερικανούς.

Το «Venus», το οποίο παρήγγειλε το 2011 πριν από τον θάνατό του ο ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς, βρίσκεται στην 88η θέση. Πρόγονος όλων αυτών των μεγαγιότ θεωρείται πως είναι το «Christina O», το πλωτό παλάτι που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60 για τον Αριστοτέλη Ωνάση. Το μεγαλύτερο γιοτ βρετανικής ιδιοκτησίας είναι το «Nahlin», το οποίο έχει μήκος 91 μέτρα και ανήκει στον εφευρέτη και επιχειρηματία Τζέιμς Ντάισον. Βρίσκεται στην 36η θέση της κατάταξης με τα μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο.

Οι θαλασσοκράτορες της Αραβίας

Από τα 100 μεγαλύτερα γιοτ που πλέουν σήμερα στις θάλασσες, τα 31 ανήκουν σε κατοίκουςτης Μέσης Ανατολής,19 σε Ρώσους και17 σε Αμερικανούς