Εναν νέο γύρο έντασης σε μια Αίγυπτο που βράζει θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει η πιθανή απελευθέρωση του Χόσνι Μουμπάρακ, του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, που παρασύρθηκε πριν από δύο χρόνια από το κύμα της Αραβικής Ανοιξης. Ο πτέραρχος που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη χώρα του Νείλου από το 1981 έως το 2011 αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος στο τέλος της εβδομάδας καθώς έχει εκπνεύσει η διετία της προσωρινής κράτησης. Ο 85χρονος Μουμπάρακ κρατείται στις φυλακές από τον Απρίλιο του 2011. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια ως υπεύθυνος για τον θάνατο των 900 διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας στην εξέγερση της Πλατείας Ταχρίρ. Η απόφαση ανατράπηκε στον β' βαθμό και τώρα δικάζεται εκ νέου μαζί με τον τότε επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας και ακόμη έξι ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας.
Η απελευθέρωση του Μουμπάρακ - τουλάχιστον έως ότου τελεσιδικήσει η απόφαση για την εμπλοκή του στους θανάτους των διαδηλωτών - είναι επίσης προϊόν της απαλλαγής του από τις κατηγορίες οι οποίες τον βάρυναν για υπόθεση διαφθοράς. Αν απαλλαγεί από τις κατηγορίες και για τη δεύτερη υπόθεση διαφθοράς με την οποία βαρύνεται, κάτι που αναμένεται να γίνει στις επόμενες ημέρες, τότε ο βαριά άρρωστος Μουμπάρακ είναι πιθανό να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του έξω από τη φυλακή. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται ότι θα προκαλέσει απογοήτευση στις τάξεις των φιλελευθέρων αλλά και την οργή των συγγενών των θυμάτων της εξέγερσης που θα ήθελαν να τιμωρηθεί ο πρώην δικτάτορας για τη σφαγή των οικείων τους τον Φεβρουάριο του 2011.
Χθες, πάντως, δεν υπήρξαν αντιδράσεις για το πολύ ορατό ενδεχόμενο απελευθέρωσης του Χόσνι Μουμπάρακ.
Στο Κάιρο οι τόνοι είχαν πέσει χθες. Στην πρωτεύουσα ο Στρατός εξακολουθεί να διατηρεί την κατάσταση υπό τον πλήρη έλεγχό του κωφεύοντας στις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για «ολική σφαγή». Σε ανακοίνωσή της από το Λονδίνο, η οργάνωση κάλεσε τη μεταβατική κυβέρνηση να «λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αποτραπούν άλλες απώλειες ζωών» αλλά και να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια στους δρόμους. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη της για την «ανεμική αντίδραση» της διεθνούς κοινότητας.
Ανάμεσα στους αποδέκτες του μηνύματος είναι ασφαλώς οι Ηνωμένες Πολιτείες που χθες ανακοίνωσαν για ακόμη μία φορά ότι δεν έχουν αποφασίσει εάν θα κλείσουν την κάνουλα της οικονομικής βοήθειας προς τον αιγυπτιακό Στρατό. Χλιαρή ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου και στο ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ έσπευσε να διαμηνύσει ότι η ικανότητα άσκησης επιρροής των ΗΠΑ στην Αίγυπτο είναι «περιορισμένη» αποδίδοντας στον αιγυπτιακό λαό την ευθύνη να βρει μια λύση που θα δώσει τέλος στην κρίση. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη μεταβατική κυβέρνηση και τον Στρατό της Αιγύπτου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από