Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την καθαίρεση στην Αίγυπτο του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό.

«Ξέρετε αυτό που λένε, ότι στην Αίγυπτο η δημοκρατία δεν στηρίζεται στις κάλπες. Ποιος βρίσκεται πίσω απ' αυτό; Το Ισραήλ», δήλωσε στην Άγκυρα στη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που έχει τις καταβολές του στο ισλαμιστικό κίνημα.

Ο Ερντογάν ανέπτυξε τη θέση του υποστηρίζοντας πως στη διάρκεια ενός φόρουμ στη Γαλλία, πριν από τις εκλογές του 2012 που οδήγησαν στην εξουσία τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του Μόρσι, «ο ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης και ένας εβραίος διανοούμενος είχαν χρησιμοποιήσει αυτή τη διατύπωση: "Ακόμη κι αν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κερδίσουν τις εκλογές, δεν θα βγουν νικητές, διότι η δημοκρατία δεν στηρίζεται στις κάλπες"».

Η Τουρκία έχει καταδικάσει την καθαίρεση του προέδρου Μόρσι και έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί πολύ αυστηρούς τόνους αντιδρώντας στην καταστολή από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας των συγκεντρώσεων υποστήριξης του καθαιρεθέντος ισλαμιστή προέδρου.

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Κάιρο και η Αίγυπτος απάντησε ανακαλώντας το δικό της πρεσβευτή από την Άγκυρα, μια ένδειξη επιδείνωσης των παραδοσιακά καλών διμερών σχέσεων.
Ο Ερντογάν είχε ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις ανάμεσα στη χώρα του και την Αίγυπτο επί της προεδρίας του Μόρσικαθώς η Άγκυρα είχε κάνει το Κάιρο έναν από τους προνομιακούς εταίρους της στη στρατηγική της για περιφερειακή επιρροή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από