Μια γερμανική επίσκεψη με σημασία, ενόψει των εκλογών στη Γερμανία τον επόμενο μήνα και του ζητήματος του ελληνικού χρέους που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του προεκλογικού διαλόγου, πραγματοποιείται αύριο στην Αθήνα από τον Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου το σχεδιαζόμενο δείπνο του με επιχειρηματίες που οργανώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, κατόπιν επιθυμίας που εξέφρασε ο ίδιος ο κ. Ασμουσεν, προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα προβλήματα ρευστότητας και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμά του πάντως δεν είχε μέχρι χθες οριστικοποιηθεί επισήμως.

Ο κ. Ασμουσεν συνδέεται με τον κ. Ζανιά από την εποχή που ο τελευταίος ήταν πρόεδρος στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Ο Γερμανός ήταν τότε το δεξί χέρι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ και στη συνέχεια, ως μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ συμμετέχει στα Eurogroup και παρακολουθεί στενά το ελληνικό ζήτημα.

Πρόσφατα ο κ. Ασμουσεν εκλήθη να τοποθετηθεί στο επίμαχο θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους και χαρακτήρισε τη συζήτηση αποπροσανατολιστική, καθώς η Ελλάδα πρέπει να ασχοληθεί πρωτίστως με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως είπε.

Στη γραμμή αυτή αναμένεται να κινηθεί και τώρα, αλλά είναι βέβαιο ότι παρασκηνιακά το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι των επαφών που θα έχει στην Αθήνα, καθώς μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν ήδη την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενόψει της έλευσης της τρόικας, τον Σεπτέμβριο. Η βιωσιμότητα εξαρτάται προφανώς από το αν θα υπάρξει ή όχι και ένα κούρεμα.

Το θέμα ενδιαφέρει τον κ. Ασμουσεν και υπό την ιδιότητά του τού μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ. Αλλωστε, λέγεται ότι ο ίδιος λειτουργεί και ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ποιος είναι

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ στο Φλένσμπουργκ της Γερμανίας στις 31 Οκτωβρίου του 1966 και είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

ΚΑΤΕΧΕΙ τη θέση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

ΗΤΑΝ δεξί χέρι του Σόιμπλε ως υφυπουργός Οικονομικών μέχρι το τέλος του 2011

ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ του κυανόκρανου μεταξύ δύο αντικρουόμενων στρατοπέδων μέσα στην ΕΚΤ, διαμεσολαβώντας μεταξύ του επικεφαλής της πανίσχυρης Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν που επιθυμεί πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και των υπόλοιπων μελών της Τράπεζας που ζητούν ακόμη πιο χαμηλά επιτόκια δανεισμού

ΖΗΤΟΥΣΕ στις αρχές του καλοκαιριού, όταν ετοιμαζόταν η αξιολόγηση από την τρόικα, να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα