Στο διπλωματικό πεδίο μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για τον ορθόδοξο ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή της Αλβανίας. Ο δήμος της πόλης επιμένει ότι ο ναός τού ανήκει και χθες το πρωί άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας μαζί με δημοτικούς υπαλλήλους κατέλαβαν εκ νέου του κτίριο της εκκλησίας. Αφαίρεσαν τα ιερά σκεύη που είχαν επανατοποθετήσει μέσα στο ναό ιερείς και πιστοί και έκλεισαν τις πόρτες και τα παράθυρα… χτίζοντας τοίχο για να εμποδίσουν νέα προσπάθεια ορθοδόξων να μπουν στον ναό.

Νωρίτερα χθες το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επέρριψε ευθύνες στους ορθόδοξους πιστούς και στους ιερείς ενώ για την επίθεση στο γενικό ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο υποστήριξε ότι «βρέθηκε μια σχετικά μικρή πέτρα, η οποία –κατά τις προκαταρκτικές έρευνες –μπορεί να πετάχτηκε τυχαία από τους τροχούς κάποιου διερχόμενου οχήματος»!

Προκλητική παρέμβαση στα επεισόδια στον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Πρεμετή, έκανε χθες και ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Το γραφείο Τύπου του αναφέρει ότι «θεωρεί απαράδεκτη και παράλογη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας τη χθεσινή δήλωση των ελληνικών Αρχών».

Την συμπαράστασή του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου εξέφρασε χθες με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Τόνισε πως «τα θλιβερά και κατάπτυστα επεισόδια κατά κληρικών και πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στον Ι. Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή θυμίζουν δυστυχώς άλλες σκοτεινές εποχές, στις οποίες η εκδήλωση του θρησκευτικού φρονήματος και της θρησκευτικής λατρείας εδιώκετο απηνώς».