Η Κλερ Ριούκασλ Μπράουν είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο στη χώρα της, τη Μαλαισία, αφού της έχει απαγορευθεί η είσοδος σε αυτή την πρώην βρετανική αποικία.

Αυτό όμως δεν την κάνει να σιωπά –είναι μια από τις πιο δυνατές φωνές κατά της αποψίλωσης των δασών. Η έκρηξη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, υποστηρίζει, έχει τροφοδοτηθεί εν μέρει από την επιθυμία της να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν πλούσιοι οι ηγέτες της Σαραβάη, μιας τεράστιας περιοχής στη Νήσο Βόρνεο, γνωστής για τη φυσική ομορφιά και τη βιοποικιλότητά της.

Με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο και εκπομπές στα βραχέα η Ριούκασλ Μπράουν εκφράζει όλο και περισσότερους Μαλαισιανούς, οι οποίοι ανησυχούν για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Περνάει το μήνυμά της από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, την ιστοσελίδα της που ονομάζεται Sarawak Report Web και από το Radio free Sarawak.

Η Ριούκασλ Μπράουν είναι κόρη μέλους της Αστυνομίας στη Σαραβάη τον καιρό που η περιοχή υπήρξε αποικία. Σήμερα είναι 54 ετών και θυμάται ότι ως παιδί πετούσε από τη Βόρνεο για να πάει στο σχολείο. «Εχω έντονες μνήμες του να φεύγω από τη Βόρνεο σε ηλικία 8 ετών και θυμάμαι τις κορυφές του τροπικού δάσους», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ύστερα από μια καριέρα δημοσιογράφου στην Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, το ITV News και το Sky Television στο Λονδίνο, επέστρεψε στη Σαραβάη για να λάβει μέρος σε μεγάλη περιβαλλοντική συνάντηση και επηρεάστηκε από την καταστροφή που είδε να συντελείται στα δάση. «Ολόκληρη την επόμενη χρονιά έκανα έρευνα για το θέμα και προβληματίστηκα για το γεγονός ότι κανείς δεν το κάλυπτε δημοσιογραφικά», επισημαίνει.

Παρά τις προσπάθειές της πιστεύει ότι η αποψίλωση των δασών θα συνεχιστεί επειδή «η ελίτ στη Μαλαισία ενδιαφέρεται (μόνο) για να βγάζει χρήματα», όπως αναφέρει. Καλύπτει το θέμα ενώ ο σύζυγός της Αντριου Μπράουν, πρώην δημοσιογράφος που τώρα δουλεύει στον κλάδο της ενέργειας, μεγαλώνει τα δύο παιδιά τους που βρίσκονται σε εφηβική ηλικία. «Πρέπει να προσπαθήσω να κάνω κάτι», λέει για τις προσπάθειές της. «Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου αν δεν προσπαθήσω», καταλήγει.