«Τρελαίνουν οι θεοί αυτούς που θέλουν μόνο να καταστρέψουν. Ελεγαν οι αρχαίοι...», έγραψε στο twitter ο Γιάννης Σμαραγδής. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι θεοί έχουν βάλει στόχο τον ίδιο. Καθώς του αποδίδουν είτε τρέλα (έστω και στιγμιαία) είτε πρόθεση «γλειψίματος» του Πρωθυπουργού έπειτα από μια μαντινάδα που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Καταχωρίζοντας μάλιστα στα «παλαιά» τα σχόλια για τον θάνατο του 19χρονου που πήδηξε από το τρόλεϊ στο Περιστέρι. Ακόμη και το μένος κατά της συγγραφέως Λένας Διβάνη - που σχολίασε, επίσης μέσω twitter, ότι «οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα;» - ξέχασαν οι μπλόγκερ για να περιλάβουν τον σκηνοθέτη.
Τι έκανε; Απήγγειλε από βήματος μια αυτοσχέδια μαντινάδα (ο ίδιος υποστηρίζει ότι την έγραψε εκείνη την ώρα σε ένα χαρτάκι) στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ανέλαβε να τον τιμήσει σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε στο προαύλιο της οικίας Τσικλητήρα ο Δήμος Πύλου - Νέστορος και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Το Ναυαρίνο: «Σαν ήλιος βγήκες φωτεινός, στς Αμερικής τ' αλώνι (κι ήρθες) κι έλαμψες και ήρθες νικητής, και σ' αγαπάμε όλοι». Αυτό το πρώτο «κι ήρθες», που δεν ήταν παρά σαρδάμ, του αποδόθηκε ως ασυνταξία στον σάλο που ακολούθησε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με αιχμές περί «γλειψίματος» και σατιρικές (κάποιες αθυρόστομες) αντιμαντινάδες.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε την τελευταία στιγμή - σύμφωνα με πηγές από τον Δήμο Πύλου - και αιφνιδιαστικά, κατά τον σκηνοθέτη, ότι θα παραστεί στην εκδήλωση που απέτισε φόρο τιμής και στον Βέλιο Καραβία, ο οποίος το 1980 έσωσε 29 ναυτικούς από το φλεγόμενο δεξαμενόπλοιο «Irenes Serenate». Ο Καραβίας ήταν, κατά τον Αντώνη Σαμαρά, «ο πρώτος μου φίλος που τον αγάπησαν πολλοί, μεταξύ των οποίων ο πατέρας μου Κώστας Σαμαράς και ο γιος μου Κώστας Σαμαράς», και «παράδειγμα για τα νέα παιδιά».
Οταν όμως στις τιμές για τον Γιάννη Σμαραγδή («για την ξεχωριστή συμβολή του στον πολιτισμό») ανακοίνωσε ότι ο Νίκος Καζαντζάκης θα είναι ο επόμενος τον οποίο θα βιογραφήσει από οθόνης, θυμήθηκε τη ρήση του συγγραφέα περί του «μεγάλου ανηφορίζοντος». Αλλωστε, όπως συχνά τελευταία τσιτάρει και ο Σμαραγδής, «ο Καζαντζάκης λέει ότι η ζωή είναι ανηφόρα και πρέπει να την ανέβουμε με αξιοπρέπεια και ανδρεία».
«Ενας τέτοιος μέγας ανηφορίζων στον χώρο της τέχνης είναι ο Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος λίγο λίγο σηκώνει πάνω στα δικά του τα φτερά την Ελλάδα μας», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, για να εισπράξει τη μαντινάδα που προκάλεσε σάλο. Ομολογουμένως ευρηματικά σε ατάκες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως «Ο Θεός αγαπάει τον σαλιάρη» ή «Σμαραγδή εξευτελισμού εγκώμιον προς Μεσσίαν Μεσσηνίας, πρόσχωμεεεν...».
«Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που όταν κάποιος κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης προς εμένα, κάνω κι εγώ μία προς εκείνον. Ετσι μου έμαθαν στο χωριό μου, στην Κρήτη», ήταν η πρώτη αντίδραση του Γιάννη Σμαραγδή με τον οποίο επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ». «Είπα λοιπόν κι εγώ τα καλά λόγια που σκεφτόμουν, δίχως να υπολογίσω το κόστος».
Ο σκηνοθέτης, ο οποίος έχει δηλώσει - και έχει αναπαραχθεί στο Διαδίκτυο - ότι είναι καταχρεωμένος μετά τη βιογραφική του Ιωάννη Βαρβάκη ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», ενώ για να τελειώσει τον «Γκρέκο» χρειάστηκε να πουλήσει τα γραφεία της εταιρείας του, πιστεύει ότι εκείνο που κάνει ο ίδιος στην τέχνη «είναι αντίστοιχο με ό,τι κάνει ο Σαμαράς στην πολιτική: προσπαθούμε με τις δυνάμεις μας να υπερασπιστούμε το κομμάτι της Ελλάδας που είναι ανώτερο».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από