Η κρίση στην Αίγυπτο τείνει να προσλάβει διαστάσεις εμφυλίου πολέμου ενώ η κυβέρνηση (δια στόματος και του ισχυρού άνδρα του καθεστώτος στρατηγού Αλ Σίσι) δείχνει αμετακίνητη στη σκληρή της στάση.

Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, στην πρώτη του δήλωση από την έναρξη, την Τετάρτη, των συγκρούσεων των δυνάμεων ασφαλείας με τους οπαδούς του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος δεν θα «γονατίσει» μπροστά στη βία των ισλαμιστών.

«Όποιος φαντάζεται ότι η βία θα γονατίσει την Αίγυπτο και τους Αιγύπτιους, πρέπει να αναθεωρήσει την άποψή του αυτή. Δε θα σιωπήσουμε μπροστά στην καταστροφή της χώρας», τόνισε ο στρατηγός στη διάρκεια συνάντησης με περίπου εκατό ανώτερους αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας στην οποία πήρε μέρος και ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραΐμ.

Νωρίτερα, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου βρέθηκε και η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών για να τεθεί εκτός νόμου η Μουσουλμανική Αδελφότητα, χωρίς όμως να παρθεί κάποια ανακοινώσιμη απόφαση.

Να σημειωθεί ότι η οργάνωση αυτή ήταν απαγορευμένη στην Αίγυπτο από το στρατιωτικό καθεστώς το 1954 και πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο ως μη κυβερνητική οργάνωση, κατέβηκε στις εκλογές μετά την ανατροπή Μουμπάρακ και εξέλεξε Πρόεδρο της χώρας τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Σε μια κίνηση πάντως που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «καλής θέλησης», ο υπουργός Εσωτερικών μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε την απαγόρευση των «λαϊκών επιτροπών», των αντιισλαμικών πολιτοφυλακών που έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους στην Αίγυπτο και επιχειρούν να υποκαταστήσουν τις επίσημες κρατικές αρχές.

Πρόκειται για ομάδες αυτομάμυνας από ενόπλους νέους, οι οποίοι εδώ και πολλές ημέρες στήνουν οδοφράγματα, πραγματοποιούν ελέγχους σε αυτοκίνητα και προβαίνουν σε εξακρίβωση στοιχείων σε όσους εισέρχονται στις συνοικίες ή στους δρόμους που βρίσκονται.

Το υπουργείο τόνισε ότι έλαβε την απόφαση αυτή επειδή οι ομάδες αυτές προβαίνουν σε «παράνομες πράξεις».

Οι ομάδες αυτές ελέγχουν συχνά άνδρες με γενειάδες και γυναίκες με μπούρκα, κατηγορώντας τους ότι είναι οπαδοί του Μόρσι.

Την ίδια στιγμή, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι (που ανέστειλαν για λόγους ασφαλείας τις κινητοποιήσεις της Κυριακής) έχουν απευθύνει κάλεσμα για καθημερινές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας από τη Δευτέρα σε όλη την Αίγυπτο μετά το μακελειό που ακολούθησε την επέμβαση του στρατού στις δύο πλατείες του Καΐρου και άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Μόνο την Παρασκευή κι ενώ είχε επιβληθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε αυτό που οι αρχές της Αιγύπτου ονόμασαν «μάχη κατά της τρομοκρατίας». Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο γιος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντί.

Το Σάββατο 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 549 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου και τις δυνάμεις ασφαλείας, μετέδωσε το αυγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ επικαλούμενο κυβερνητικά στοιχεία.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, τουλάχιστον 830 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τετάρτη στις συγκρούσεις αυτές.

«Να γίνουν σύντομα εκλογές» ζήτησε ο Ολάντ

Στο Παρίσι τέλος,ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το επίπεδο της βίας στην Αίγυπτο και εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθούν σύντομα εκλογές στη χώρα.

«Είναι απαράδεκτο να σημειώνονται τέτοιες βιαιότητες σε μια μεγάλη χώρα όπως είναι η Αίγυπτος», τόνισε ο Ολάντ στη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ Αλ-Φαϊσάλ.

Ο σαουδάραβας υπουργός προειδοποίησε από την πλευρά του τη Δύση να μην ασκεί πιέσεις στην υποστηριζόμενη από το στρατό αιγυπτιακή κυβέρνηση για να σταματήσει την καταστολή των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Δε θα πετύχουμε τιποτα με απειλές», τόνισε ο σαουδάραβας υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Ολάντ.

Ο Σαούντ Αλ-Φαϊσάλ αναφέρθηκε στο «καθήκον» των χωρών που έχουν «μια σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας με την Αίγυπτο να κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν οι βιαιότητες, για ν’ αρχίσει ο πολιτικός διάλογος και να μπορέσει ο αιγυπτιακός λαός να εκφραστεί στις κάλπες».

Ο Ολάντ αναφέρθηκε στην «κοινή ευθύνη» των αραβικών χωρών, της Ευρώπης και της Γαλλίας ώστε να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο στην Αίγυπτο.

Διαβεβαιώνοντας ότι δεν επιθυμεί «να αναμιχθεί στην αιγυπτιακή πολιτική ζωή», ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι η χώρα του «ανησυχεί με τις βιαιότητες και το μεγάλο αριθμό των θυμάτων».