Σε εκκαθαριστική επιχείρηση κατά των ισλαμιστών από το τέμενος όπου είχαν κλειστεί εκατοντάδες άτομα το Σάββατο προχώρησαν οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα το νέο καθεστώς ετοιμάζει και πολιτική απάντηση στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, με την προεδρία να μιλά για πόλεμο που δέχεται η χώρα από τους εξτρεμιστές και την κυβέρνηση να σκέπτεται να θέσει εκτός νόμου το κίνημα.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει την υποστήριξη του στρατού, έκανε σαφείς σύμβουλός του προέδρου ο οποίος υποστήριξε ότι η Αίγυπτος έχει να αντιμετωπίσει «πόλεμο από τις δυνάμεις του εξτρεμισμού, αν και η απάντηση της κυβέρνησης «θα είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου».

Νωρίτερα, λίγο μετά το μεσημέρι, είχε σημειωθεί ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε περίπου 700 ισλαμιστές, οπαδούς του Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίοι είχαν κλειστεί στο τέμενος Φατχ, κοντά στην πλατεία Ραμσή όπου διαδήλωναν την Παρασκευή, και σε στρατιώτες.

Τα κρατικά μέσα μετέδωσαν ότι το τέμενος εκκενώθηκε από τους ισλαμιστές που είχαν κλειστεί σε αυτό και ότι έγιναν και αρκετές συλλήψεις

Η ένταση πυροδοτήθηκε με την έξοδο από το τέμενος ισλαμίστριας, πράξη η οποία φαίνεται να έδωσε την αφορμή για να αρχίσουν εκατέρωθεν τα πυρά και η ρίψη δακρυγόνων από την πλευρά των στρατιωτών.

Στους 173 οι νεκροί την Παρασκευή

Στο μεταξύ, οι νεκροί από τη βία της Παρασκευής έχουν φτάσει τους 173: Το τελευταίο τριήμερο συνολικά, 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αίγυπτο στα επεισόδια.

Ανάμεσα στους νεκρούς της Παρασκευής βρίσκεται και ο γιος ενός από τα ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, του Μοχάμεντ Μπαντιέ. Ο 38χρονος Αμμάρ Μπαντιέ πέθανε από πυροβολισμό στην πλατεία Ραμσή, όπως ανακοίνωσε το κόμμα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν 1.004 υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων. Οι μισοί από αυτούς, οι 558, συνελήφθησαν στο Κάιρο.

Όπως ανέφεραν οι Αρχές, οι συλλήψεις των «στοιχείων από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους» έγιναν για την διάπραξη «πράξεων τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων».

Η σύγκρουση κινδυνεύει να μπει σε ακόμη σκοτεινότερη φάση, καθώς πλέον η αντιπαράθεση στο δρόμο δεν γίνονται μόνο με τις δυνάμεις ασφαλείας ή μόνο με πέτρες και δακρυγόνα: Χρήση όπλων γίνεται στο δρόμο τόσο από υποστηρικτές του Μόρσι αλλά και από πολίτες που αντιτίθενται στους ισλαμιστές (εκτός από αστυνομικούς με πολιτικά).

Συνέλαβαν τον αδελφό του αρχηγού της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι

Στη σύλληψη του αδελφού του αρχηγού της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι προχώρησαν οι δυνάμεις ασφαλείας στο προάστιο Γκίζα του Καΐρου, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο πηγές των σωμάτων ασφαλείας.

Οι πηγές (που θέλησαν να μείνουν ανώνυμες) ανέφεραν ότι τον συλληφθέντα βαρύνει η κατηγορία ότι, «υποστηρίζει τον παυθέντα (από τις ένοπλες δυνάμεις, την 3η Ιουλίου) ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι».