Η αιματοχυσία χωρίς τέλος συνεχίζεται στην Αίγυπτο που την Παρασκευή έζησε μία ακόμα ημέρα τρόμου με τους ισλαμιστές να βγαίνουν στους δρόμους μετά την «προσευχή της οργής» και τον Στρατό να καταφεύγει σε αλόγιστη χρήση βίας παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, παρά το λουτρό αίματος επιμένει και ζήτησε την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων καθημερινά σε πανεθνικό επίπεδο για μια εβδομάδα, σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου για να καταδικάσουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις της τάξης.

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς οι νεκροί ξεπερνούν τους 700, τουλάχιστον 95 σκοτώθηκαν την Παρασκευή και οι τραυματίες τους 4.000.

«Καλούμε τον αιγυπτιακό λαό και τις εθνικές δυνάμεις να διαδηλώνουν καθημερινά έως ότου τερματιστεί το πραξικόπημα», υπογραμμίζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα σε ανακοίνωσή της.

Με σύνθημα «κάτω η εξουσία του στρατού» οι ισλαμιστές διαμηνύουν ότι θα αντισταθούν μέχρι τη νίκη και την αποκατάσταση στην προεδρία του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος από τις 3 Ιουλίου παραμένει κρατούμενος σε άγνωστη τοποθεσία από τον Στρατό.

Την ίδια ώρα ο αιγυπτιακός συνασπισμός ισλαμιστών «Συμμαχία Κατά του Πραξικοπήματος», που διαμαρτύρεται για την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, ζήτησε τον τερματισμό των σημερινών διαδηλώσεων μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην χώρα, αλλά κάλεσε και αυτός τους υποστηρικτές του Μόρσι να διαδηλώνουν καθημερινά από το Σάββατο, όπως είχε προαναγγείλει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκέχαντ αλ Χαντάντ, εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Στις 20:00 ώρα Ελλάδος η καθημερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που αποφασίστηκε την Τετάρτη τέθηκε και πάλι σε ισχύ στις 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αυτές των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Αιγύπτου, του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, και οι αρχές πολλαπλασίασαν τις εκκλήσεις τους στον πληθυσμό, κυρίως μέσω της κρατικής τηλεόρασης, να σεβαστεί αυτό το μέτρο. Οποιοσδήποτε το παραβιάσει κινδυνεύει να φυλακιστεί.

Ωστόσο εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν να σημειώνονται ακόμη και αφού νύχτωσε συγκρούσεις και να υπάρχουν φωτιές σε πολλές περιοχές του Καΐρου.

Σε δύο πρόχειρα νεκροτομεία τα οποία στήθηκαν σε τεμένη στο κέντρο του Καΐρου, όπου οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ προς τους διαδηλωτές, ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες καταμέτρησαν τουλάχιστον 39 πτώματα.

Κυβερνητικές πηγές ανακοίνωσαν επίσης ότι 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες επαρχίες της χώρας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τον απολογισμό των νεκρών στο Κάιρο.

Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα γνωστοποίησε επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον 45 νεκροί την Παρασκευή μόνο στο Κάιρο.

Νωρίτερα, τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται άνδρες να πυροβολούν με καλάσνικοφ από μια γέφυρα του Καΐρου. Από το βίντεο πάντως είναι αδύνατον να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για ένοπλους διαδηλωτές ή για αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι περιπολούν μαζί με στρατιώτες.