Ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία δημιούργησαν τον πρώτο λεπτομερή χάρτη με τις διαδικασίες μετάλλαξης που βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη όγκων, ανοίγοντας τον δρόμο –όπως ελπίζει τουλάχιστον η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα –για την καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε προχθές στην έγκυρη εβδομαδιαία επιθεώρηση «Nature», ερευνητές που ανέλυσαν περισσότερα από 7.000 γονίδια, τους λεγόμενους γενετικούς κώδικες, κοινών μορφών καρκίνου ανακάλυψαν 21 διαφορετικές «υπογραφές» διαδικασιών που οδηγούν σε μετάλλαξη του DNA των κυττάρων. Ανεξάρτητοι ειδικοί στην καταπολέμηση του καρκίνου χαρακτήρισαν την ανακάλυψη «εξαιρετικά σημαντική», καθώς αναμένεται να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων στρατηγικών πρόληψης αλλά και θεραπείας στο μέλλον της ασθένειας.

Ολες οι μορφές καρκίνου προκαλούνται από μεταλλάξεις του DNA στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν κάποιες αιτίες καρκίνου, όπως για παράδειγμα χημικά που βρίσκονται στον καπνό και προκαλούν μεταλλάξεις στα κύτταρα του λάρυγγα, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Ρόιτερ. Επίσης έχουν ανακαλύψει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία δημιουργεί μεταλλάξεις στα κύτταρα του δέρματος οδηγώντας σε καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν ακόμη τις βιολογικές διεργασίες που προκαλούν τις μεταλλάξεις οι οποίες βρίσκονται πίσω από τις πιο κοινές μορφές καρκίνων. Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των μορφών αυτών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους γενετικούς κώδικες 7.000 περιπτώσεων καρκίνου από ανθρώπους που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, καλύπτοντας 30 διαφορετικούς τύπους της ασθένειας. Στόχος τους ήταν να εντοπίσουν εάν υπάρχουν κοινά πρότυπα ή υπογραφές των διαδικασιών μετάλλαξης. Οπως ανακάλυψαν στην πορεία, όλες οι μορφές καρκίνου περιελάμβαναν τουλάχιστον δύο ή περισσότερες υπογραφές. Η ανακάλυψη αυτή δείχνει τη διαφοροποίηση των διαδικασιών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη κάποιας μορφής καρκίνου.

Ανακάλυψαν επίσης ότι διαφορετικοί καρκίνοι έχουν διαφορετικό αριθμό διαδικασιών μετάλλαξης. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν δυο διαδικασίες μετάλλαξης πίσω από την ανάπτυξη του καρκίνου των ωοθηκών, υπάρχουν έξι διαφορετικές μορφές μετάλλαξης πίσω από την ανάπτυξη του καρκίνου στο συκώτι, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές. Επίσης, κάποιες «υπογραφές» εντοπίζονται σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου, ενώ άλλες εντοπίζονται σε έναν μόνο τέτοιο τύπο. Από τους 30 τύπους καρκίνου που ερευνήθηκαν, οι 25 είχαν υπογραφές από διαδικασίες μετάλλαξης που συνδέονται με τη γήρανση του ανθρώπινου σώματος.

ΕΝΟΧΑ ΕΝΖΥΜΑ. Ακόμη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ύπαρξη ομάδας ενζύμων που ονομάζονται APOBECs, τα οποία είναι γνωστό ότι οδηγούν σε μεταλλάξεις του DNA, συνδέονται με περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου που μελέτησαν.

Τα ένζυμα αυτά μπορούν να ενεργοποιούνται όταν το σώμα αντιδρά σε ιογενείς λοιμώξεις. Σύμφωνα με τους ίδιους ερευνητές, υπάρχει περίπτωση οι «υπογραφές» που δημιουργούνται να αποτελούν παράπλευρες ζημιές στα ανθρώπινα γονίδια από τα ένζυμα που προσπαθούν να προστατέψουν τα κύτταρα από τους ιούς. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Sanger Μάικ Στράτον, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, περιέγραψε τα αποτελέσματα- σαν να ανακαλύπτει κανείς τα «αρχαιολογικά ίχνη» των διαδικασιών μετάλλαξης που προκαλούν τις περισσότερες μορφές καρκίνου.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών κατά του Καρκίνου στη Σχολή Ιατρικής του Κάρντιφ, Ρέι Γουότερς, ανέφερε ότι ο χάρτης που δημιούργησαν οι επιστήμονες αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δημιουργία προσωποποιημένων θεραπειών του καρκίνου που θα ταιριάζουν με τις ανάγκες κάθε ασθενή.