Σε προσωπικό ρεσιτάλ του Γιουσέιν Μπολτ περιμένουν όλοι ότι θα εξελιχθεί το φινάλε του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου που ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο στη Μόσχα.

Ο αποψινός τελικός των 200 μέτρων και ο αυριανός στη σκυταλοδρομία 4×100 είναι τα δύο αγωνίσματα στα οποία ο Γιουσέιν Μπολτ θα κυνηγήσει δύο ακόμα χρυσά μετάλλια για να γράψει Ιστορία και να φτάσει συνολικά τα οκτώ χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, καθώς αν το καταφέρει θα έχει χάσει μόνο το μετάλλιο του Νταεγού στα 100 μέτρα όπου ακυρώθηκε στην εκκίνηση.

Αν φτάσει τον αριθμό των 8 χρυσών μεταλλίων θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Καρλ Λιούις και του Μάικλ Τζόνσον, με τους δύο Αμερικανούς να έχουν φτάσει τα 8 χρυσά σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και μάλιστα τότε που η διοργάνωση γινόταν κάθε τέσσερα (και όχι δύο) χρόνια.

Οπως και να ‘χει, ο Τζαμαϊκανός θα έχει την ευκαιρία να τους περάσει σε δύο χρόνια στο Πεκίνο, εφόσον φυσικά μπορέσει να φτάσει στα 8 χρυσά σε αυτή τη διοργάνωση.

Είναι ο μόνος αθλητής τα τελευταία χρόνια που έχει σπάσει την κυριαρχία των Αμερικανών στα σπριντ και οι Ιταλοί θυμήθηκαν τον μεγάλο Ουκρανό (και πρώην Σοβιετικό) Βαλερί Μπορζόφ, που επίσης είχε μπει στη μύτη των Αμερικανών. Στο Μόναχο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, είχε σηκώσει τα χέρια στα τελευταία μέτρα για να πανηγυρίσει τη νίκη του στα 100 μέτρα, αφού είχε ξεκάθαρο προβάδισμα και δεν είχε αντίπαλο τον καλό φίλο του (και τραυματία στον τελικό) Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον οποίο υπολόγιζε ιδιαίτερα.

Ο Μπορζόφ μίλησε στην ιταλική «Ρεπούμπλικα» για εκείνη την εποχή και φυσικά για τη φιλία του με τον αείμνηστο Ιταλό Πιέτρο Μενέα και την ευγενή άμιλλα μεταξύ τους, με τον Μενέα συνήθως να μένει πίσω από τον μεγάλο Ουκρανό.

«Είχαμε εξαιρετική σχέση και ο Πιέτρο μού θύμιζε σφουγγάρι. Με ακολουθούσε παντού και προσπαθούσε να κρατήσει ό,τι του έλεγα και ήθελε να μαθαίνει νέα πράγματα. Δεν θα ξεχάσω όταν τον είδα στο ολυμπιακό χωριό στη Μόσχα το 1980 στενοχωρημένο μετά την αποτυχία του στα 100 μέτρα. Ηπιαμε ένα κονιάκ και με ρώτησε τι πήγε στραβά. Του είπα να μην το σκέφτεται και ότι ήταν απλώς μια κακή ημέρα και στα 200 θα πάει καλύτερα. Πράγματι, έκανε εκπληκτική κούρσα και αναδείχθηκε χρυσός ολυμπιονίκης».

Ο Μπορζόφ δεν ξέχασε φυσικά και τον Μπολτ. «Ολα έχουν να κάνουν με τον ύψος του. Δεν έχει υπάρξει ποτέ ένας ψηλός 1,96 μ. να τρέχει με την κλάση ενός που είναι 1,80 μ. Αυτό είναι το μυστικό του, που του δίνει τεράστιο πλεονέκτημα μετά το ξεκίνημα. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να χάσει», είπε ο Μπορζόφ.