Τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το 50% του προστίμου προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά –και να ενισχύσουν στατικά –τα κτίριά τους έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου.

Ετσι, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με την ψήφιση του σχετικού νόμου, την Πέμπτη 1η Αυγούστου, το μισό του προστίμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αντί να καταλήγει στο κράτος μπορεί να επενδύεται στο ίδιο το ακίνητο. Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση ισχύει για όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν έως το 2003. «Οσοι κάνουν χρήση του νόμου θα μπορούν να συμψηφίσουν μέχρι το 50% του προστίμου με το κόστος που θα καταβάλλουν για να βελτιώσουν ενεργειακά ή στατικά το ακίνητό τους», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.

Από το ΥΠΕΚΑ θεωρούν ότι με τη ρύθμιση αυτή δίνεται μια «τονωτική ένεση» στην οικοδομική δραστηριότητα –που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση –ενώ και το κράτος θα είναι κερδισμένο αφού θα υπάρξουν έσοδα από τη φορολόγηση. Σημειώνεται ότι προκειμένου να γίνει συμψηφισμός των προστίμων θα πρέπει να προσκομιστούν όλα τα τιμολόγια από τις σχετικές εργασίες.

Η πληρωμή των προστίμων. Σημειώνεται ότι με βάση όσα προβλέπονται από τον νέο νόμο οι δόσεις καταβάλλονται σε εξάμηνα: 17, 14 και 10. Για παράδειγμα: όποιοι από τους ιδιοκτήτες ενταχθούν στον νόμο το πρώτο εξάμηνο έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το πρόστιμο σε 17 εξάμηνα. Οσοι ενταχθούν στο δεύτερο εξάμηνο –από τη δημοσίευση του νόμου –μπορούν να εξοφλήσουν σε 14 εξάμηνα και όσοι ενταχθούν στο τρίτο εξάμηνο θα αποπληρώσουν το πρόστιμο σε 10 εξάμηνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, υπάρχει ήδη επαφή με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) που διαχειρίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις για τη διευθέτηση των αυθαιρέτων, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα –για όσους ιδιοκτήτες το επιθυμούν –να καταβάλουν τις δόσεις ανά μήνα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση αλλά από το υπουργείο θεωρούν ότι είναι μια ρύθμιση που μπορεί να γίνει.

Εάν τελικά δοθεί αυτή η δυνατότητα, τότε, όσοι από τους ιδιοκτήτες θα πρέπει να εξοφλήσουν σε 17 εξάμηνα θα μπορούν να το κάνουν σε 102 μήνες. Αυτοί που εμπίπτουν στην κατηγορία αποπληρωμής των 14 εξαμήνων θα μπορούν να πληρώνουν για 84 μήνες και όσοι θα πρέπει να εξοφλήσουν σε 10 εξάμηνα θα μπορούν να το κάνουν σε 84 μήνες.