Στην προστασία των οικισμών της Καλλιράχης και των Μαριών κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν επικεντρωθεί πλέον οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που από το μεσημέρι έχει ξεσπάσει στο νησί της Θάσου, φέρνοντας στους κατοίκους τρομακτικές μνήμες από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1989. 

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ η φωτιά  έχει κάψει περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες στρέμματα δάσους με πεύκα και πλατάνια.

Απο νωρίς το βράδυ η φωτιά εξελίσσεται σε χαράδρα και οι δυνάμεις που δίνουν τη μάχη για την κατάσβεσή της έχουν ενισχυθεί.

Η πρόσβαση όμως προς την «καρδιά» της φωτιάς είναι πολύ δύσκολη καθώς πρόκειται για δύσβατη περιοχή. Για το λόγο αυτό έφτασαν στο νησί ερπυστριοφόρα οχήματα, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου, των ιδιωτών του νησιού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Συνολικά επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 59 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Να σημειωθεί ότι η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, σε περιοχή κοντά σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, στην ορεινή Καλλιράχη και οι αρχικές εκτιμήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν ότι θα μπορέσουν να την κατασβήσουν.

Ωστόσο, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί και της ξηρασίας, η φωτιά «ξέφυγε» από τον έλεγχο και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

***Σε εξέλιξη αλλά με καλή εικόνα βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή Μπάλα Αχαΐας, κοντά στην Πάτρα  και στο Μαλατέικο Βάλτου στην Αμφιλοχία.

***Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Κατσιμίδι Αττικής, νότια της Ιπποκράτειου Πολιτείας και στις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Τα εναέρια μέσα λόγω της νύχτας έχουν αποσυρθεί αλλά οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν προκειμένου να τις ελέγξουν απόλυτα. 

***Τέλος στην Κυνουρία δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Η φωτιά όμως κατάφερε να κάψει και τμήμα από τον βιότοπο του Μουστού με καλάμια και βούρλα. Στο σημείο παραμένουν υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, στελέχη του υγροβιότοπου Μουστού και υδροφόρες των δήμων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από