Στο Λουντβιχσχάφεν, την πόλη όπου πριν από 83 χρόνια γεννήθηκε ο Χέλμουτ Κολ, εμφανίστηκε η Ανγκελα Μέρκελ, εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Η επιλογή της πόλης, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, δεν έγινε τυχαία, αφού η Μέρκελ ήθελα να στείλει το δικό της «ενωτικό» μήνυμα προς όλους τους γερμανούς.

Η ίδια, άλλωστε, διατηρεί μια σχέση «αγάπης και μίσους» με τον Χέλμουτ Κολ, ο οποίος πρωταγωνίστηκε στην επανένωση της Γερμανίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και είναι ο μακροβιότερος καγκελάριος στην ιστορία της χώρας.

Στην ομιλία της εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, η καγκελάριος ήταν σαφής: «βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη, όταν τα δημοσιονομικά είναι σε αταξία. Η πλασματική ανάπτυξη ποτέ δεν έχει θετικά αποτελέσματα».

Κάτι περισσότερο από έναν μήνα πριν τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου και η Μέρκελ διατηρεί συντριπτικό προβάδισμα έναντι του ανθυποψηφίου της Πέερ Στάινμπρουκ.

Μάλιστα, οι θετικές ανακοινώσεις που έγιναν ένα 24ωρο νωρίτερα από την Eurostat, για την οικονομία της Ευρωζώνης και της Γερμανίας ενδέχεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ίδια, η οποία διεκδικεί την τρίτη θητεία στην καγκελαρία.

Το γερμανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,7% στο β’ τρίμηνο του 2013, καταγράφοντας αύξηση ελαφρά μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.

Η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ, η μεγαλύτερη από το 2012, αποδίδεται στην ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης και τις εξαγωγές.

Το προηγούμενο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία είχε καταγράψει μείωση 0,1%.