Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κάλεσε τους υπηκόους τους να αναβάλουν να επισκεφθούν την Αίγυπτο εάν το προγραμμάτιζαν ή να την εγκαταλείψουν προσωρινά εάν ζουν σε αυτή, λόγω των συνεχιζόμενων πολιτικών ταραχών στη χώρα.

Καθώς ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν περί εξομάλυνσης της έκρυθμης κατάστασης, σε νέα ταξιδιωτική του οδηγία την οποία εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε έντονα τους πολίτες των ΗΠΑ να «αναβάλουν τυχόν προγραμματισμένα ταξίδια τους» στην Αίγυπτο, αλλά και «εκείνους οι οποίοι ζουν εκεί να αποχωρήσουν προσωρινά» από το έδαφός της, επισημαίνοντας τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και προειδοποίησε ότι μπορεί οι ίδιοι να αποτελέσουν τους στόχους επιθέσεων.

Νωρίτερα με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στην Ουάσινγκτον, οΜπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως η ακυρώνει κοινές ασκήσεις με τον αιγυπτιακό στρατό, λέγοντας πως οι σχέσεις με τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κάιρο «δεν μπορούν να συνεχιστούν σαν να μη συνέβη τίποτα» μετά την αιματηρή επέμβαση της Τετάρτης.

Στην πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου για το μακελειό στην Αίγυπτο, ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση Μόρσι «δεν περιλάμβανε όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο» αλλά απομακρύνθηκε σαφώς από την στάση της μεταβατικής κυβέρνησης.

«Χιλιάδες Αιγύπτιοι ζητούσαν αλλαγή, αλλά όχι βία» τόνισε στο ηχητικό μήνυμά του το απόγευμα της Πέμπτης ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι «καταδικάζει έντονα τα βήματα που έκανε ο αιγυπτιακός στρατός», επισημαίνοντας τη σημασία του σεβασμού στο «δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας».

«Μας κατηγορούν οι υποστηρικτές του Μόρσι. Μας κατηγορεί η άλλη πλευρά ότι ενεργούμε ως εάν να είμαστε υποστηρικτές του Μόρσι. Αυτό το είδος προσέγγισης δεν κάνει τίποτε για να βοηθήσει τους Αιγύπτιους να επιτύχουν το μέλλον που τους αξίζει. Θέλουμε η Αίγυπτος να επιτύχει. Θέλουμε μια ειρηνική, δημοκρατική, ευημερούσα Αίγυπτο. Αυτό είναι το συμφέρον μας», είπε ο Ομπάμα. «Αλλά για να επιτευχθεί αυτό, οι Αιγύπτιοι πρέπει να κάνουν την δουλειά» που χρειάζεται», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ..

Ο Ομπάμα -παρότι διπλωματικοί παρατηρητές το ανέμεναν- απέφυγε, σε αυτήν τη φάση να ανακοινώσει και την διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, χώρα που θεωρείται σύμμαχος-κλειδί των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μέση Ανατολή.

Ωστόσο με δηλώσεις του αργότερα στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, ανέφερε βέβαια ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θέλουν να διατηρήσουν» τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις τους με την Αίγυπτο, αλλά τόνισε ότι τα αιματηρά επεισόδια βίας στη χώρα αυτή «θέτουν σε κίνδυνο σημαντικά στοιχεία» της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη.

«Το υπουργείο Άμυνας θα διατηρήσει την στρατιωτική σχέση με την Αίγυπτο αλλά έκανα σαφές ότι το γεγονός πως η βία και τα ανεπαρκή μέτρα στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης θέτουν σε κίνδυνο σημαντικά στοιχεία της πολυετούς συνεργασίας μας στο πεδίο της άμυνας», ανέφερε ο Χέιγκελ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής του Πενταγώνου με τον ισχυρό άνδρα του νέου καθεστώτος στην Αίγυπτο, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

«Κατά την διάρκεια της συζήτησής μου με τον υπουργό [Άμπντελ Φάταχ] αλ Σίσι, διαβεβαίωσα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συνεργαστούν με όλα τα μέρη» για την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Αίγυπτο, πρόσθεσε ο Χέιγκελ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο καταλήγει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας: κάθε χρόνο, η Ουάσινγκτον χορηγεί 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στον αιγυπτιακό στρατό, ο οποίος διαθέτει αμερικανικό εξοπλισμό.

Από το 1979 και κατόπιν η Αίγυπτος είναι η χώρα που λαμβάνει την μεγαλύτερη βοήθεια –μετά το Ισραήλ– στην περιφέρεια, η οποία συνολικά υπολογίζεται σε 68 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την υπηρεσία έρευνας του αμερικανικού Κογκρέσου.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, όμως, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, επιβεβαίωσε ότι η διπλωματία των ΗΠΑ θα επανεξετάσει τη βοήθεια που παρέχεται στην Αίγυπτο.

«Θα συνεχίσουμε να αποτιμούμε και να επανεξετάζουμε τη βοήθεια που παρέχουμε σε όλες τις μορφές της», ανέφερε η Ψάκι, η οποία καταδίκασε τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον Κοπτικών χριστιανικών εκκλησιών και τις επιθέσεις σε δημόσια κτίρια στην Αίγυπτο. «Οι επιθέσεις αυτές επιδεινώνουν περαιτέρω μια ήδη πολύ εύθραυστη ατμόσφαιρα», πρόσθεσε η ίδια.