Έκκληση προς όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο «να κάνουν ένα βήμα πίσω από το χείλος της καταστροφής» απηύθυνε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ακόμη πως ο τραγικός απολογισμός παραπέμπει σε «υπερβολική, ακόμη και ακραία άσκηση βίας κατά των διαδηλωτών».

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε πως πρέπει να διεξαχθεί «ανεξάρτητη και αξιόπιστη έρευνα για τη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας». Διεμήνυσε μάλιστα πως «όποιος κριθεί ένοχος για αδικοπραγία, θα πρέπει να λογοδοτήσει».

«Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να σέβονται το νόμο και πρέπει να ενεργούν σεβόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά» υπογράμμισε.

Η Πιλάι δήλωσε εξάλλου ότι «υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε δημόσια και θρησκευτικά κτίρια από τους αντιπάλους της κυβέρνησης», ενέργειες τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές». Όπως είπε, αυτοί που ευθύνονται για τέτοιες εγκληματικές πράξεις θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Για την αξιωματούχο του ΟΗΕ, «τα τραγικά γεγονότα της Τετάρτης έδειξαν πόσο επικίνδυνα έχει πολωθεί η Αίγυπτος». Εξέφρασε τη λύπη της για «την απώλεια των ανθρώπινων ζωών» και «απηύθυνε έκκληση προς όλους στην Αίγυπτο να βρεθεί ένας τρόπος εξόδου απ’ αυτή τη βία».

«Ζητώ από τις αιγυπτιακές αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας να δρουν με τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση» κατέληξε.