Γκολ στις καρδιές μερικών από τους μεγαλύτερους σταρ του ποδοσφαίρου, όπως του Λιονέλ Μέσι, του Μάριο Μπαλοτέλι και του Τζιανλουίτζι Μπουφόν, πέτυχε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος υποδέχτηκε χθες στο Βατικανό τις αποστολές των εθνικών ομάδων της Ιταλίας και της Αργεντινής.

«Ο Θεός πήγε να συναντήσει τον Πάπα», έγραψε η αργεντίνικη «Ole», αναφερόμενη φυσικά στη συνάντηση των δύο διάσημων Αργεντινών, του Μέσι και του Ποντίφικα.

Ο Ποντίφικας γεννήθηκε στο Μπουένος Αϊρες από ιταλούς γονείς, γι’ αυτό οι ομοσπονδίες των δύο χωρών αποφάσισαν να δώσουν απόψε φιλικό παιχνίδι στο Ολίμπικο της Ρώμης προς τιμήν του: «Ευτυχώς είναι φιλικός αγώνας, γιατί αλλιώς δεν θα ήξερα ποιον να υποστηρίξω», αστειεύτηκε ο Πάπας.

Ο Φραγκίσκος μίλησε στα περίπου 200 μέλη των δύο αποστολών που τον επισκέφτηκαν για την ταπεινότητα και τον σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύουν έναντι των συνανθρώπων τους. «Είστε δημοφιλείς και ο κόσμος σας ακολουθεί, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ευθύνη στους ώμους σας. Ποτέ να μην ξεχνάτε την ομορφιά της συντροφικότητας, από τότε που ήσαστε ερασιτέχνες. Πριν από πρωταθλητές πρέπει να είστε άνδρες ταπεινοί απέναντι σε όποιον συναντάτε», τους είπε και ο Μέσι συμφώνησε μαζί του.

«Ο Πάπας έχει δίκιο: ο σεβασμός είναι η βάση για όλα, τόσο μέσα στον αγωνιστικό χώρο όσο και στη ζωή. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και ποδοσφαιριστές», υπογράμμισε ο άσος της Μπαρτσελόνα ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού και μετά την επίσκεψη στο Βατικανό επέστρεψε στη Βαρκελώνη για να προετοιμαστεί για τον κυριακάτικο αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Λεβάντε στην πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος.

Ο Μέσι δεν κατάφερε να συνομιλήσει ιδιαιτέρως με τον Πάπα γιατί, όπως είπε, είχε πολύ κόσμο. «Ηταν όμως μία εξαιρετική ημέρα. Είμαι υπερήφανος που είδα τον Πάπα γιατί είναι επίσης Αργεντινός. Το ποδόσφαιρο με έχει πάει στα πιο απίθανα μέρη σε όλο τον κόσμο αλλά η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή, αξέχαστη», κατέληξε ο άσος της Μπάρτσα.

Ο,τι δεν κατάφερε πάντως ο Αργεντινός το πέτυχε ο Μάριο Μπαλοτέλι (επίσης δεν θα αγωνιστεί απόψε λόγω τραυματισμού), ο οποίος είχε ιδιαίτερη συζήτηση για αρκετά λεπτά με τον Πάπα αλλά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενό της στους δημοσιογράφους.

Ιδιαίτερα συγκινημένος από την επίσκεψη στο Βατικανό εμφανίστηκε ο αρχηγός της Σκουάντρα Ατζούρα Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

«Είναι μία ημέρα που θα χαραχθεί στο μυαλό και στην ψυχή μας για πάντα», είπε ο Μπουφόν, που δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του Φραγκίσκου. «Ενας τέτοιος Πάπας σε βοηθά να γίνεις καλύτερος. Σου δείχνει τον δρόμο, ζεσταίνει τις καρδιές μας και ταρακουνά τις ψυχές μας», πρόσθεσε, ενώ αστειεύτηκε λέγοντας πως «για πρώτη φορά υπάρχει ένας άνθρωπος (ο Πάπας) που είναι πιο επιτυχημένος από τον Μέσι. Από τον Λέο δεν έχω δεχθεί ποτέ γκολ αλλά ο λόγος είναι πως δεν έχω βρεθεί αντίπαλός του».

Στη συλλογή του από ποδοσφαιρικές φανέλες, που έχει αυξηθεί εντυπωσιακά από τον Μάρτιο όταν αναρρήθηκε στον θρόνο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε αυτές των εθνικών ομάδων της Αργεντινής και της Ιταλίας που φέρουν τις υπογραφές όλων των παικτών. Επίσης δέχτηκε από τις δύο αποστολές μία ελιά που συμβολίζει τη ζωή, την ειρήνη και την απλότητα, την οποία του την παρέδωσε ο Λιονέλ Μέσι. Η ελιά θα παρουσιαστεί στο Ολίμπικο πριν από το σημερινό παιχνίδι της Ιταλίας με την Αργεντινή και στη συνέχεια θα μεταφυτευθεί στους κήπους του Βατικανού.

Ο Ποντίφικας, που είναι λάτρης του ποδοσφαίρου και επίτιμο μέλος της αγαπημένης του Σαν Λορέντσο αλλά για λόγους ασφαλείας δεν θα βρεθεί απόψε στο Ολίμπικο, ζήτησε από τους παίκτες να προσεύχονται γι’ αυτόν «γιατί έτσι θα μπορέσω να παίξω ένα τίμιο και γενναιόδωρο παιχνίδι με τον δικό μου τρόπο».