Από το 1992 είχε να εμφανιστεί στο νησί τόσο μεγάλο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήρας Νίκο Ζώρζο. «Υπάρχει ανησυχία από τους ξενοδόχους, αλλά και για ευπαθή προϊόντα. Ελπίζουμε όμως αύριο (σήμερα) το πρόβλημα να έχει λυθεί οριστικά με την άφιξη στο νησί των γεννητριών», αναφέρει.

Στο νησί η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε εν μέρει και πρόβλημα στην υδροδότηση, καθώς δεν μπορούσε να λειτουργήσει το εργοστάσιο αφαλάτωσης του νησιού.

«Πρόκειται για τεράστια οικονομική ζημιά. Είχαμε θαλάμους γεμάτους με προμήθειες που θα τις πετάξουμε ενώ την ίδια ώρα θα πληρώσουμε κανονικά το προσωπικό», σημειώνει ο υπεύθυνος του εστιατορίου Sphinx στα Φηρά Γιώργος Ψύχας. «Ακόμη και αν έρθει το ρεύμα αύριο (σήμερα), ώσπου να φτάσουν οι νέες προμήθειες θα χρειαστούν δύο-τρεις ημέρες. Μέσα σε λίγες ημέρες θα χάσουμε ό,τι πάμε να βγάλουμε όλο το καλοκαίρι», προσθέτει και προειδοποιεί με ομαδικές μηνύσεις στη ΔΕΗ.

Εικόνα καταστροφής για τους καταστηματάρχες περιγράφει και ο Μεχμέτ Ισμαήλ, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Volcano στην Περίσσα, μία από τις περιοχές με τα περισσότερα μαγαζιά. «Τα περισσότερα είναι κλειστά. Μόνο τρία-τέσσερα είναι ανοικτά, όπως το δικό μου, επειδή έχουμε γεννήτρια κι έτσι μπορούμε να εργαστούμε», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πετάξουν όλα τα πράγματα από τα ψυγεία.

Μικρότερες είναι οι επιπτώσεις για τις καφετέριες και τα μπαρ, ορισμένα από τα οποία δεν κατόρθωσαν να λειτουργήσουν για κάποιες ώρες λόγω και της έλλειψης νερού, αλλά δεν υπέστησαν σοβαρές απώλειες σε προϊόντα.

Με καθυστέρηση. «Εχω ψυγεία και καταψύκτες, έχω κρατήσει πάγο κι έτσι μπορούμε να σερβίρουμε ποτά. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι η μπίρα να μην είναι πολύ παγωμένη», σημειώνει η υπεύθυνη του μπαρ Franco’s στα Φηρά Λίζα Πρέκα. Με μερικές ώρες καθυστέρηση –αντί στις 7 μ.μ. που ανοίγει συνήθως, λίγο μετά τις 9.30 μ.μ. –λειτούργησε και το μπαρ Tango στην ίδια περιοχή.

Τα Φηρά ήταν εξάλλου η πρώτη περιοχή της Σαντορίνης όπου δόθηκε προτεραιότητα και αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, δεδομένου ότι, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μάρκος Καφούρος, εκεί βρίσκεται το Κέντρο Υγείας. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας προβλεπόταν εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση των χωριών.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Καφούρο, δεν υπήρχε μέχρι αργά χθες το βράδυ πληροφόρηση για το μέγεθος της ζημιάς. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, έχει περιοριστεί η παραγωγή στο 30% της αρχικής ισχύος.