Λίγες εβδομάδες μόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές η Ανγκελα Μέρκελ ζητά υπομονή με τη χώρα μας, αφού πιστεύει ότι «θα πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος με την Ελλάδα για να μπορέσουν να εξελιχθούν ορισμένα πράγματα». Η Καγκελάριος έδωσε την απάντηση αυτή μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Μπούντεσμπανκ ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί και νέο κούρεμα.

Η Μέρκελ προτίμησε να κρατήσει διπλωματική στάση, κάνοντας λόγο για «ενδεχόμενους κινδύνους του ελληνικού προγράμματος, που δεν είναι όμως καινούργιοι».

Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι παρά τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, στη χώρα μας υπάρχουν και θετικές εξελίξεις όπως είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που ανακοινώθηκε για τους πρώτους επτά μήνες του έτους.

Ο Στάινμπρουκ. Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ προειδοποιούσε ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα πρέπει να αποφευχθεί επειδή οι συνέπειες θα ήταν «ανυπολόγιστες», όπως τις χαρακτήρισε. «Το να αφεθεί μια χώρα σαν την Ελλάδα να φύγει (από το ευρώ) δεν είναι πείραμα χημείας σε εργαστήριο, για το οποίο μπορεί κανείς να μετανιώσει στην πορεία επειδή δεν πήγε καλά», πρόσθεσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Παράλληλα ζήτησε να εφαρμοστεί νέο Σχέδιο Μάρσαλ στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλα προβλήματα, με κεφάλαια που θα μπορούσαν να προέλθουν από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια.