Σε φυλακές του κεντρικού Ισραήλ μεταφέρθηκαν ήδη οι πρώτοι 26 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι εν όψει της αποφυλάκισής τους τα ξημερώματα της Τετάρτης, η οποία θα συνοδεύσει την έναρξη του δεύτερου γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Μεσανατολικό υπό αμερικανική αιγίδα.

Ισραηλινό δικαστήριο έδωσε την Τρίτη το οριστικό «πράσινο φως», απορρίπτοντας προσφυγή κατά της αποφυλάκισης συνολικά 104 κρατουμένων στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης -που σκοντάφτει (ξανά) στη συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

Η πρώτη ομάδα των κρατουμένων θα οδηγηθεί τα ξημερώματα σε μεθοριακά περάσματα στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, και λίγες ώρες αργότερα θα αρχίσει στην Ιερουσαλήμ ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αποφυλάκιση όλων των παλαιστίνιων κρατουμένων θα ολοκληρωθεί σταδιακά εντός των προσεχών μηνών.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι πρώτοι 26 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν τη νύχτα στις φυλακές Αβαλόν για την υποβολή σε ιατρικές εξετάσεις και συνάντηση με εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Οι κρατούμενοι είναι στο σύνολό τους καταδικασθέντες για επιθέσεις προ του 1993.

Οι συγγενείς θυμάτων είχαν στη διάθεσή τους 48 ώρες για την υποβολή προσφυγής ενάντια στην αποφυλάκιση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, το οποίο και τελικώς απέρριψε τις ενστάσεις δίνοντας το «πράσινο φως» για να αφεθούν ελεύθεροι.

«Η καρδιά μας πηγαίνει στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατίας, τον πόνο των οποίων δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε» ανέφερε το δικαστήριο, προσθέτοντας όμως ότι οι αποφυλακίσεις είναι μια απόφαση της κυβέρνησης στην οποία δεν μπορεί να επέμβει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από