Το ΚΚΕ εκχωρεί μια ραδιοτηλεοπτική εταιρεία του (μαζί με τη δημόσια συχνότητα που του έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό κράτος) σε μια «εταιρεία βιτρίνα» με έδρα τη Λεμεσό, η οποία - όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» - ανήκει σε άλλη εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Σε ποιον άραγε ανήκουν τα κεφάλαια της επένδυσης, από τα οποία θα πληρωθεί το «κόμμα του λαού»;
Ακόμη και αν μάθουμε τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται πίσω από την εταιρεία A-Orizon Media, στην οποία φέρεται να έχει μεταβιβασθεί ο 902, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του ΚΚΕ, «δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν γνωστοί οι πραγματικοί δικαιούχοι», έγραφαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», προσθέτοντας ότι «το πιθανότερο είναι η αγοραπωλησία να έχει γίνει από κυπριακά δικηγορικά γραφεία».
ΤΑ ΙΧΝΗ. Εκπληρούμενη προφητεία: η δημοσιογραφική έρευνα επιβεβαιώνει απολύτως τη χθεσινή εκτίμηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, η εταιρεία A-Orizon Media Ltd έχει εγγραφεί από το δικηγορικό γραφείο του Παναγιώτη (Πανίκου) Λεωνίδου, με έδρα τη Λεμεσό (η διεύθυνση του δικηγορικού γραφείου φαίνεται στα έγγραφα και είναι η ίδια διεύθυνση με αυτήν της εταιρείας). Η εταιρεία ενεγράφη στη Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου στις 19 Μαΐου 2010 με αρ. εγγραφής ΗΕ 267717 και μετοχικό κεφάλαιο 2.000 ευρώ - που αναλύεται σε 2.000 μετοχές του 1 ευρώ. Διευθύντρια της εταιρείας είναι η Χρυσάνθη Γεωργίου, αγνώστων λοιπών στοιχείων, με ημερομηνία διορισμού την ίδια ημερομηνία εγγραφής της εταιρείας. Και η διευθύντρια δηλώνει ως διεύθυνση τη διεύθυνση του δικηγορικού γραφείου που ενέγραψε την εταιρεία...
Γραμματέας της A-Orizon (όπως ορίζεται από την κυπριακή νομοθεσία) είναι μια άλλη εταιρεία, η LE.KO Company Services LTD1, που επίσης συστάθηκε στις 19 Μαΐου 2010 από το ίδιο δικηγορικό γραφείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του δικηγορικού γραφείου έχει αξιοσημείωτη πολιτική δράση ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια στην Αθήνα. Στέλεχος του ΔΗΚΟ, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ενώ, όπως ο ίδιος δηλώνει στο βιογραφικό μίνι ντοκιμαντέρ που έχει αναρτήσει στο YouTube, με την υπόδειξη του Τάσσου Παπαδόπουλου και του σημερινού προέδρου του κόμματος, Μάριου Καρογιάν έχει διορισθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Ουδέποτε όμως είχε εμπλοκή ο ίδιος με επιχειρήσεις ΜΜΕ. Διερευνώντας τη δραστηριότητά του, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι γενικότερα δεν έχει εμπλοκή με ανάλογες επιχειρήσεις, ούτε ο κ. Λεωνίδου ούτε το γραφείο του.
«Η εταιρεία A-Orizon Media Ltd είχε συσταθεί σε ανύποπτο χρόνο διά πάσαν χρήσιν», εξηγεί γνώστης των πρακτικών των οφσόρ. «Είναι δηλαδή», προσθέτει, «τυπική περίπτωση "εταιρείας του ραφιού", από τα εταιρικά σχήματα που φτιάχνονται σε ανύποπτο χρόνο και "μένουν στο ράφι" ώσπου να χρειαστούν - για αγοραπωλησίες, μεταβίβαση κεφαλαίου και οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα απαιτηθεί». Η σύνδεσή της με μια άλλη εταιρεία, επίσης αδιαφανή, αυξάνει τα επίπεδα μυστικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μετοχικό κεφάλαιο της A-Orizon Media Ltd ανήκει σε άλλη εταιρεία (η επωνυμία της στη διάθεση της εφημερίδας), άγνωστης ιδιοκτησίας, που έχει έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Κατά συνέπειαν, ουσιαστικός αγοραστής είναι η τρίτη εταιρεία που εδρεύει στις Παρθένους Νήσους, στην οποία ανήκει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της A-Orizon Media Ltd.
ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Από τα παραπάνω, αυτό που είναι αδιαφιλονίκητο είναι η αδιαφάνεια πίσω από την οποία έχει οχυρωθεί ο Περισσός. Αν όμως το ΚΚΕ δεν θεωρεί υποχρέωσή του να ενημερώσει τους πολίτες για την ταυτότητα των αγοραστών του σταθμού, ήδη έχει επιχειρήσει  να δώσει εξηγήσεις στο ΕΣΡ.
Από όσα έχουν έως τώρα προκύψει, πάντως, συμπεραίνεται με ασφάλεια ότι το «κόμμα της εργατικής τάξης» γνωρίζει άριστα τη λειτουργία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Κατά μία παλαιά επαναστατική εκδοχή δεν είναι απλώς θεμιτό. Είναι απαραίτητο. Υποτίθεται ότι κάποια στιγμή ο ίδιος ο καπιταλισμός θα παρείχε στους κομμουνιστές τη θηλιά με την οποία θα τον κρεμάσουν!

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
«Θέμα δεοντολογίας»
Το θέμα της μεταβίβασης του 902 σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Συνεχίζουμε να μη γνωρίζουμε το τίμημα της συναλλαγής, το ποιοι κρύβονται πίσω...», σχολίασε ο βουλευτής, που πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα δεοντολογίας, πώς το ΚΚΕ που μάχεται κατά των ιδιωτικοποιήσεων και υπέρ των εργαζομένων προχωρά σε μια πώληση "fast track" όπως αυτή του 902».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από