Τα ειδικά κριτήρια επιλογής προσωπικού που θα τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας ορίζει σχετική υπουργική απόφαση, που φέρει την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας. Με τον τρόπο αυτό θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, αφού μέσω της αξιολόγησης θα καταρτιστεί η λίστα με τα ονόματα εκείνων που μένουν και εκείνων που φεύγουν.

Στο πλαίσιο αυτό θα προσμετρηθούν τα έτη προϋπηρεσίας και η παρούσα απασχόληση, ενώ θα συνυπολογιστούν και οι όροι για τη διαδικασία επιλογής προς μετάταξη των δημοσίων υπαλλήλων που ορίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα το σύνολο μοριοδότησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 μόρια, με τα στελέχη του υπουργείου Υγείας να σημειώνουν στα «ΝΕΑ» ότι οι πιο «δυνατοί» εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο πόστο τους, εφόσον η κλινική ή η υπηρεσία στην οποία εργάζονται διατηρείται.

Υπενθυμίζεται ότι το Σπηλιοπούλειο, το Αγία Βαρβάρα, το Πατησίων, η Πολυκλινική και το Αμαλία Φλέμινγκ είναι μερικά νοσηλευτικά ιδρύματα – δεξαμενές από όπου θα αποχωρήσει υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό.