Οι αιγυπτιακές Αρχές ανέβαλαν τα σχέδιά τους για τη διάλυση δύο καθιστικών διαδηλώσεων από οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, λέγοντας ότι θέλουν να «αποφύγουν λουτρό αίματος». Η αιγυπτιακή Δικαιοσύνη ανακοίνωσε χθες ότι παρέτεινε κατά 15 ημέρες την προσωρινή κράτηση του Μόρσι, ο οποίος καθαιρέθηκε και συνελήφθη από τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας στις 3 Ιουλίου.

Η ανακοίνωση για την αναβολή της διάλυσης των συγκεντρώσεων με την εκπνοή του σχετικού τελεσιγράφου που είχε δοθεί για το τέλος του Ραμαζανιού έγινε καθώς οι οπαδοί του Μόρσι πραγματοποιούσαν νέες διαδηλώσεις στο κέντρο του Καΐρου, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Στρατού και καλώντας σε νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Τα χαράματα, έπειτα από τέσσερις ημέρες αργίας με την ευκαιρία της Αΐντ αλ Φιτρ, της γιορτής για το τέλος του Ραμαζανιού, χιλιάδες ισλαμιστές παρέμεναν οχυρωμένοι με γυναίκες και παιδιά σε δύο πλατείες του Καΐρου, στις οποίες πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Τουλάχιστον προσωρινά, η απόφαση της κυβέρνησης πιστεύεται ότι θα εκτονώσει την ένταση που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες, καθώς αναμενόταν η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αστυνομικοί θα περικυκλώσουν πρώτα τις καταλήψεις στις Πλατείες Ραμπάα αλ Ανταουίγια και Νάχντα πριν τις διαλύσουν σε διάστημα «πολλών ημερών» και έπειτα από «πολλές προειδοποιήσεις».

Νωρίτερα ο Φαρίντ Ισμαήλ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, της οργάνωσης που στηρίζει τον Μόρσι, είχε διαβεβαιώσει ότι «ο αιγυπτιακός λαός θα συνεχίσει την επανάστασή του», απαιτώντας την επιστροφή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας. Απευθυνόμενος στους «επικεφαλής του πραξικοπήματος» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τη νύχτα στην Πλατεία Ραμπάα, κάλεσε τους Αιγυπτίους να καταλάβουν «όλες τις πλατείες» της χώρας, ενώ το κίνημά του ανακοίνωνε νέες «μαζικές» διαδηλώσεις.

Με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κρατείται σε μυστική τοποθεσία, θα παραμείνει εκεί. Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για πιθανολογούμενη εμπλοκή σε φονικές επιχειρήσεις που αποδίδονται στη Χαμάς κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.