Την αντίδραση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) προκάλεσε η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, που τέθηκε ξημερώματα Σαββάτου σε διαβούλευση και περιλαμβάνει τις αλλαγές στο νέο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης τονίζει πως οι αλλαγές έχουν βαθιά αντιεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά και προσθέτει πως δημοσιοποιούνται προς διαβούλευση «για μία ακόμη φορά στην καρδιά του καλοκαιριού, ελάχιστες εβδομάδες πριν από την έναρξη των μαθημάτων και με απούσα και αντίθετη την εκπαιδευτική κοινότητα». Αναφέρει μάλιστα πως η ΟΛΜΕ είναι έτοιμη για κινητοποιήσεις. Ο κ. Κοτσιφάκης υποστηρίζει ότι με τις αλλαγές «αυξάνεται δραματικά ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του Λυκείου με πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου».

Υπενθυμίζεται ότι μία από τι σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ότι για την είσοδο των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα μετράει και ο βαθμός απολυτηρίου όλων των τάξεων του Λυκείου. Επίσης, τα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών μειώνονται από έξι σε τέσσερα.