Σαββατοκύριακο αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι και οι τουρίστες της Ανδρου. Η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 19.50 του Σαββάτου, επισήμως από άγνωστη έως τώρα αιτία –ντόπιοι πάντως μιλούσαν για βοσκούς που επιχείρησαν να «καθαρίσουν» με φωτιά χορτολιβαδική έκταση -, πήρε την Κυριακή το πρωί ανεξέλεγκτες διαστάσεις γύρω από τον Ανω Πιτροφό.

Οι άνεμοι στο νησί έφθαναν τοπικά έως και τα 9 μποφόρ, καθιστώντας αδύνατη την εναέρια βοήθεια από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ. Νωρίς χθες το μεσημέρι οι φλόγες πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής από αυλές σπιτιών του οικισμού, που στο μεταξύ είχε εκκενωθεί.

Πριν από τη δύση του ηλίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις –δύο αεροσκάφη που μπόρεσαν τελικά να πετάξουν για λίγο πάνω από την πληγείσα περιοχή και ισάριθμα ελικόπτερα –είχαν να αντιμετωπίσουν πλέον διάσπαρτες εστίες που κατέκαιγαν χαμηλή βλάστηση. Εως αργά χθες το βράδυ 22 πυροσβέστες με 6 οχήματα και ενισχύσεις που έφθασαν από Αθήνα, Ραφήνα και Σύρο έδιναν μάχη σε δύο μέτωπα, ένα με κατεύθυνση προς τους Μαίνητες και ένα άλλο προς τη Μελίδα.

Σε Ηλεία και Εύβοια. Στο μεταξύ, έως αργά μαινόταν χθες και η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 16.00 σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κλινδιά του Δήμου Πύργου, στην Ηλεία. Με το φως της ημέρας ρίψεις νερού επιχειρούσαν 7 αεροσκάφη, παράλληλα με τις επίγειες δυνάμεις. Νωρίτερα, από τις 15.30 οι δυνάμεις πυρόσβεσης είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά που από τις 11.50 το πρωί αποτέφρωνε χαμηλή βλάστηση στον Πολυπόταμο Καρύστου, στην Εύβοια.

Συλλήψεις για εμπρησμό. Την ίδια ώρα, ένας 38χρονος συνελήφθη από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) ως εκ προθέσεως υπαίτιος για φωτιά που σβήστηκε αμέσως την περασμένη Παρασκευή στο Αλσος Βεΐκου, στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω συλληφθείς είχε δώσει τρεις φορές εξετάσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά ανεπιτυχώς. Κυκλοφορούσε με κόκκινο αυτοκίνητο, όπου είχε τοποθετήσει φάρο της Πυροσβεστικής και παρίστανε τον πυροσβέστη που εκτελούσε περιπολίες. Οταν εντοπίστηκε να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από το σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν ένα μισογεμάτο μπιτόνι με βενζίνη και στουπιά.

Και στην Ηλεία, άνδρες της ΔΑΕΕ σε συνεργασία με το ανακριτικό γραφείο Πατρών του Πυροσβεστικού Σώματος συνέλαβαν 54χρονο ως υπαίτιο εμπρησμού από πρόθεση στις 7 και 8 Αυγούστου στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Ηλιδας.

Στη Δράμα, τέλος, συνελήφθησαν 46χρονος Ελληνας και 23χρονος Αλβανός καθώς στη διάρκεια «θερμών» εργασιών (κοπής – αποσυναρμολόγησης μετάλλων) σε παλαιό φορτηγό προκάλεσαν πυρκαγιά σε δασική έκταση, στο 26ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κάτω Νευροκοπίου – Δράμας, με αποτέλεσμα να καούν 15 στρέμματα.