Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Κυριακή η αστυνομική επιχείρηση με την οποία αποκαταστάθηκε η τάξη στο κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όπου λίγο μετά τις 21:30 το Σάββατο είχε σημειωθεί εξέγερση.

Η εξέγερση ξέσπασε όταν, μετά τη λήξη του προαυλισμού, ομάδα κρατουμένων αρνήθηκε να μπει στους χώρους κράτησης, διαμαρτυρόμενοι για την παράταση του χρόνου κράτησής τους.

Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε κοντέινερ που μένουν, βγήκαν έξω και άρχισαν να καίνε τα στρώματά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά την ώρα διανομής του φαγητού ομάδες αλλοδαπών επιτέθηκαν απρόκλητα κατά των αστυνομικών σκοπών και έβαλαν φωτιά σε στρώματα και οικίσκους.

Σύμφωνα πάντα με τις αρχές, αναφέρθηκαν 10 τραυματισμοί αστυνομικών από ρίψεις πετρών και αντικειμένων.

Η εξέγερση εκδηλώθηκε στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και αμέσως υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών.

Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες λίγο μετά τα μεσάνυχτα, και αφού με τη συνδρομή και της πυροσβεστικής κατασβέστηκε η φωτιά που είχαν ανάψει οι μετανάστες, εισέβαλαν στον χώρο με τους οικίσκους για την αποκατάσταση της τάξης.

Την ίδια ώρα, άλλες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. «χτένιζαν» τους δρόμους γύρω από το στρατόπεδο, καθώς εκφράζονταν κάποιοι φόβοι ότι κατά το ξέσπασμα της έντασης ενδεχομένως κάποιοι από τους αλλοδαπούς να κατάφεραν να διαφύγουν.

Σε εξέλιξη είναι, αυτή την ώρα, οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό τυχόν μεταναστών, που εκμεταλλευόμενοι τα επεισόδια αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, κατάφεραν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο περιβάλλοντα χώρο του κέντρου κράτησης συνελήφθησαν 14 άτομα, ενώ στη γύρω περιοχή αναζητούνται άλλα δέκα.

Εκτός των παραπάνω 14 συλλήψεων, άλλα 41 άτομα έχουν συλληφθεί προς το παρόν στο πλαίσιο της προανάκρισης για εμπλοκή τους στα επεισόδια.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της στάσης κρατουμένων, της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης, της απόδρασης και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.