Διογκώνεται ο σάλος για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς χθες έγινε γνωστό ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ δεν παρακολουθεί μόνο τις επικοινωνίες των Αμερικανών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με ξένους υπόπτους για τρομοκρατία στο εξωτερικό, όπως έχει παραδεχθεί μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις. Ψάχνει έναν τεράστιο αριθμό e-mail και γραπτών μηνυμάτων σε κινητά με απλή αναφορά σε αλλοδαπούς υπόπτους. Τη νέα αυτή διάσταση αποκαλύπτει μια παράγραφος που χάθηκε μέσα στο σκάνδαλο που ξέσπασε από τα έγγραφα τα οποία έφερε στο φως η εφημερίδα «Γκάρντιαν» από τα απόρρητα στοιχεία που παρέλαβε από τον Εντουαρντ Σνόουντεν.

Οπως έγραψαν χθες οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», παρότι είναι γνωστό πως η NSA πραγματοποιεί εκτενείς έρευνες για στοιχεία που συλλέγει από το εξωτερικό, το γεγονός ότι συστηματικά ψάχνει, χωρίς ένταλμα, το περιεχόμενο των επικοινωνιών των αμερικανών πολιτών ξεπερνά τα όρια που υπήρχαν έως σήμερα για τις μυστικές υπηρεσίες. Επίσης, προσθέτει άλλο ένα στοιχείο στη μεγάλη συζήτηση που διεξάγεται μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, του πρώην εργαζομένου στην NSA, σχετικά με το εάν η υπηρεσία έχει παραβιάσει την ιδιωτική ζωή αμερικανών πολιτών καθώς ψάχνει e-mail και τηλεφωνικά στοιχεία σε αναζήτηση πληροφοριών.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι παρακολουθήσεις στο εξωτερικό εγκρίθηκαν με νόμο του 2008, όταν το Κογκρέσο επέτρεψε καταγραφές συνομιλιών σε αμερικανικό έδαφος χωρίς ένταλμα εφόσον ο «στόχος» δεν είναι ξένος υπήκοος.

Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ. Ενδιαφέρον, πάντως, φαίνεται να έχει η αλλαγή στάσης του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Οταν η αμερικανική Βουλή προσφάτως κλήθηκε να συζητήσει μια τροπολογία που θα καταργούσε το τεράστιο πρόγραμμα συλλογής τηλεφωνικών αρχείων της NSA, ο Λευκός Οίκος αντέδρασε έντονα. Ωστόσο μόλις πριν από πέντε χρόνια ο Ομπάμα ως νεαρός γερουσιαστής ήταν μέλος μιας ομάδας νομοθετών που υποστήριζαν ότι πρέπει να προωθηθούν σημαντικές αλλαγές στα προγράμματα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας. Είχε ζητήσει μάλιστα να προβλεφθεί ότι η κυβέρνηση θα ζητεί από τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να εξασφαλίζουν δικαστική έγκριση προτού αναλύσουν στοιχεία αμερικανών πολιτών, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή τους τυχαία.

Με δεδομένη την κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας μετά την παραχώρηση προσωρινού ασύλου στον Σνόουντεν από τους Ρώσους, σήμερα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ με τους ρώσους ομολόγους τους Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόικου, οι οποίοι θα προετοιμάσουν τη «δύσκολη» συνάντηση Πούτιν – Ομπάμα στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Μόσχα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του G20. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση ακυρώθηκε από τους Αμερικανούς λόγω της ρωσικής στάσης.

«Σύννομες» παρακολουθήσεις

Η εκπρόσωπος της NSA Τζούντιθ Εμελ ισχυρίστηκε ότι οι δραστηριότητες της υπηρεσίας ήταν σύννομες και είχαν στόχο να συγκεντρώσουν πληροφορίες όχι για Αμερικανούς αλλά για «ξένες δυνάμεις και πράκτορες, ξένους οργανισμούς, άτομα και τρομοκράτες»