Σε μια αστραπή (το παρατσούκλι του Γιουσέιν Μπολτ) στηρίζεται όλο το οικοδόμημα του στίβου, προκειμένου αυτή να δώσει λάμψη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έχει πρεμιέρα απόψε στη Μόσχα.

Μια από τις πιο λαμπερές διοργανώσεις στον κόσμο έχει χάσει τη φωτεινότητά της και ουσιαστικά έχει παγώσει, θυμίζοντας τον καιρό που επικρατεί συνήθως στη ρωσική πρωτεύουσα. Τα απανωτά κρούσματα ντόπινγκ ανά τον κόσμο, με κορυφαία του Αμερικανού Τάισον Γκέι και του συμπατριώτη τού Μπολτ, Τζαμαϊκανού Ασάφα Πάουελ, και πιο πρόσφατο τη διάλυση ουσιαστικά της τουρκικής ομάδας, της οποίας 31 μέλη τιμωρήθηκαν με διετή αποκλεισμό, πλήγωσαν εκ νέου τον κλασικό αθλητισμό.

Συνεπώς, πάνω στο οικοδόμημα Μπολτ (που θα διεκδικήσει αύριο βράδυ το πρώτο χρυσό στα 100 μέτρα, ενώ την Παρασκευή είναι ο τελικός των 200 μέτρων) αλλά και στην πανέμορφη Τσαρίνα των Αιθέρων, τη Ρωσίδα Γέλενα Ισινμπάγεβα, που έχει αποφασίσει να κλείσει τη σπουδαία καριέρα της στο σπίτι της, στηρίζεται ουσιαστικά όλο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Διότι εκτός των απουσιών λόγω ντόπινγκ υπάρχουν και σημαντικές που οφείλονται σε τραυματισμούς. Οπως για παράδειγμα το κορυφαίο δίδυμο του κόσμου στο έπταθλο. Η χρυσή ολυμπιονίκης πέρυσι Βρετανίδα Τζέσικα Ενις υποφέρει από τον αχίλλειο και η παγκόσμια πρωταθλήτρια (και χάλκινη στο Λονδίνο) Ρωσίδα Τατιάνα Τσέρνοβα από το γόνατο και δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί εντός έδρας τον τίτλο της από την Νταεγού.

Οι θεατές της διοργάνωσης θα στερηθούν και τα υπέροχα μάτια της Μπλάνκα Βλάσιτς. Η πανέμορφη κροάτισσα άλτρια του ύψους ταλαιπωρείται από τον αχίλλειο και απέσυρε τη συμμετοχή της στη Μόσχα, στερώντας αυτόματα πολλές όμορφες εικόνες από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Πόλο έλξης για τους θεατές θα αποτελέσει πάντως και ο Βρετανός (χρυσός ολυμπιονίκης σε 5.000 και 10.000 μέτρα) Μο Φάρα, ο οποίος μάλιστα έχει συμφωνήσει να τρέξει στο άμεσο μέλλον σε αγώνα 600 μέτρων για φιλανθρωπικό σκοπό με αντίπαλο τον Γιουσέιν Μπολτ.

Ο Μπολτ, πάντως, μιλάει τις τελευταίες ημέρες και ρωσικά (έκανε ταχύρρυθμα μαθήματα σε κάποιες λέξεις και φράσεις για την ανάγκη διαφημιστικού του χορηγού του) και η Μόσχα έχει γεμίσει από αφίσες του, αφού είπαμε ότι είναι ο καλύτερος κράχτης των αγώνων. Στόχος του είναι τρία χρυσά (100, 200 και σκυταλοδρομία 4×100) και γιατί όχι και κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ με απωθημένο να πέσει κάτω από τα 19 δευτερόλεπτα στα 200 μέτρα. Μην ξεχνάμε ότι κάθε παγκόσμιο ρεκόρ θα αποφέρει στον κάτοχό του 100.000 δολάρια, διόλου άσχημα.

Η 17μελής ελληνική αποστολή με χαμηλούς τόνους αισιοδοξεί για κάποια πλασαρίσματα σε τελικούς και ό,τι καλύτερο προκύψει.
ΣΗΜΕΡΑ

Οι Ελληνες

Πρεμιέρα από το πρωί στη Μόσχα, με τον Κώστα Φιλιππίδη να κάνει ντεμπούτο στον προκριματικό τού επί κοντώ (9.15). Ακολουθούν η Αστροπεκάκη (13.00 – Μαραθώνιος), ο Παπαμιχαήλ (16.00 – 20 χλμ.) και αύριο ο Δουβαλίδης (8.40 – 110 μ. εμπ.) και οι Κυριακοπούλου, Λεδάκη (18.10 – πρ. επί κοντώ).