Ανοιχτές με τη βούλα του νόμου θα είναι στις 15 Αυγούστου επιχειρήσεις στις οποίες το ΣΔΟΕ έβαλε λουκέτο 1 μήνα για παρεμπόδιση του φορολογικού ελέγχου ή για υποτροπή στη μη έκδοση αφού το λουκέτο για 30 ημέρες απαιτεί ακρόαση του παραβάτη και αναλυτική έκθεση των απόψεων της διοικητικής αρχής! Για παράδειγμα, η ταβέρνα στις Αρχάνες της Κρήτης όπου οι άντρες του ΣΔΟΕ προπηλακίστηκαν και εμποδίστηκε ο έλεγχος, θα παραμείνει ανοικτή το Δεκαπενταύγουστο, καθώς θα πρέπει η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ να συντάξει την έκθεση ελέγχου με τις απόψεις του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και μετά να αποσταλεί αυτή προς εξέταση και επικύρωση στο υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, το λουκέτο θα μπει το νωρίτερο στις 21 Αυγούστου και η επιχείρηση θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στα «ΝΕΑ» πως το μηναίο λουκέτο θα πρέπει να τεκμηριώνεται από την ελεγκτική αρχή, ώστε σε ενδεχόμενη προσφυγή του επιχειρηματία στη Δικαιοσύνη να μην ανακύπτει ζήτημα νομιμότητας της απόφασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας είναι δεσμευτικός για το υπουργείο και πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες ώστε να μην εγείρονται εν συνεχεία αξιώσεις από τους φοροφυγάδες κατά του Δημοσίου για τυπικούς λόγους.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον νόμο, σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων, καθώς και κάθε φορά που διαπιστώνεται από διαφορετικούς φορολογικούς έλεγχους η επανάληψη της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων, αναστέλλεται μέχρι έναν μήνα η λειτουργία της επιχείρησης. Αν επαναληφθεί μία από τις παραβάσεις αυτές εντός τριών ετών από την έκδοση της απόφασης αναστολής λειτουργίας, η λειτουργία των εγκαταστάσεων του επιτηδευματία αναστέλλεται μέχρι έξι μήνες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από