Η κάτω βουλή της Τσεχίας θα αναβάλει για μερικές ημέρες την ψηφοφορία για την διάλυσή της, που θα ανοίξει τον δρόμο για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ως την 20ή Αυγούστου –προγραμματιζόταν να γίνει την Παρασκευή– ώστε να είναι βέβαιο πως θα είναι παρόντες αρκετοί βουλευτές.

Η βουλή αναμένεται να εγκρίνει με ευρεία πλειοψηφία την διάλυσή της, έξι μήνες και πλέον πριν από τη λήξη της εντολής της, ώστε να κηρυχθούν πρόωρες εκλογές προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, την αξιωματική αντιπολίτευση, να προηγείται με διψήφια διαφορά ενόψει των εκλογών, οι οποίες μπορεί να διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Αν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, οι Σοσιαλδημοκράτες θα επιστρέψουν στην εξουσία για πρώτη φορά μετά το 2006.

Ο Πετρ Γκάζντικ, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος TOP09, δήλωσε ότι η ψηφοφορία θα αναβληθεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι η πρόταση για την διάλυση του σώματος θα λάβει πλειοψηφία τριών πέμπτων, ή 120 ψήφους (επί συνόλου 200) οι οποίες απαιτούνται ώστε να εγκριθεί.

Τρία κόμματα, το TOP09, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας έχουν ανακοινώσει ότι θα ταχθούν υπέρ της πρότασης να διαλυθεί η βουλή. Μαζί διαθέτουν 122 έδρες.

Την Τετάρτη, η βουλή δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τεχνοκρατών που σχημάτισε τον περασμένο μήνα ο κεντροαριστερός πρόεδρος Μίλος Ζέμαν.

Η κυβέρνηση αυτή, υπό τον οικονομολόγο Γίζι Ρούσνοκ, πρόκειται να υποβάλει επίσημα την παραίτησή της την Τρίτη και θα συνεχίσει να ασκεί την εξουσία σε υπηρεσιακό ρόλο, πιθανόν για δύο μήνες και πλέον.

Τα περισσότερα κόμματα διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της επιλογής του Ρούσνοκ από τον Ζέμαν, με το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος αποπειράθηκε να υφαρπάξει αρμοδιότητες του κοινοβουλίου, επιλέγοντας πρωθυπουργό χωρίς να διαβουλευθεί με τις πολιτικές δυνάμεις.