Βάρος στα μαθήματα Γενικής Παιδείας στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Παιδείας σε μία προσπάθεια να προσφέρει στους μαθητές τις απαιτούμενες γνώσεις και να αποσυνδέσει το Λύκειο από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, το οποίο παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα των τριών τάξεων αλλά και σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων και στον υπολογισμό της βαθμολογίας (βλέπε τον αναλυτικό πίνακα στη σελίδα 4).

Οπως τόνισε χθες στην τηλεοπτική εκπομπή Πρωινό Μega ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, στόχος του υπουργείου είναι να σταματήσει να είναι το Λύκειο ένα τεράστιο φροντιστήριο και να προσφέρει στους μαθητές τις απαιτούμενες γνώσεις.

Το τελικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας προβλέπει  ότι η Α’ Τάξη του Γενικού Λυκείου θα είναι αποκλειστικά Γενικής Παιδείας. Εως σήμερα τα μαθήματα που διδάσκονταν οι μαθητές ήταν κατά 80% Γενικής Παιδείας και κατά 20% Κατεύθυνσης. Τώρα αυτό αλλάζει και στην Α’ Τάξη το 100% των μαθημάτων θα είναι Γενικής Παιδείας. Παρόμοιες αλλαγές προβλέπονται και στη Β’ Τάξη του νέου Λυκείου. Εως τώρα το 50% των μαθημάτων που διδάσκονταν οι μαθητές ήταν Γενικής Παιδείας και το άλλο μισό Κατεύθυνσης. Τώρα οι μαθητές θα διδάσκονται μαθήματα Γενικής Παιδείας κατά 80% και Κατεύθυνσης κατά 20%. Στη Γ’ Λυκείου τα ποσοστά αντιστρέφονται.