Η τουριστική κίνηση κάθε περιοχής αλλά και ο εμπορικός χαρακτήρας της θα αποτελέσουν τα βασικά κριτήρια που θα καθορίσουν τελικά σε πόσες και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα περισσότερες από επτά Κυριακές τον χρόνο. Αυτό προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Μάλιστα, από την πρώτη συνάντηση με τους περιφερειάρχες προέκυψε ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή ανάμεσα στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πόσες τελικά Κυριακές πέραν των θεσμοθετημένων επτά θα λειτουργούν τα καταστήματα, ωστόσο όλοι τόνισαν ότι οι αποφάσεις τους θα προκύψουν έπειτα από ουσιαστικό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς των περιοχών τους.

Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, οι αντιπεριφερειάρχες, με βάση τον νέο νόμο, θα πρέπει να αποφασίσουν για το θέμα των Κυριακών μέσα σε τρεις μήνες. «Η απόφαση αυτή θα πρέπει να εκδοθεί. Κάθε αντιπεριφερειάρχης θα κάνει αυτό το οποίο νομίζει. Η κυβέρνηση έχει τις απόψεις της, το υπουργείο έχει τις απόψεις του, έχουμε δείξει με συγκεκριμένα παραδείγματα τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, θεωρούμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω, αλλά στο τέλος της ημέρας κάθε αντιπεριφερειάρχης θα αποφασίσει με βάση αυτό που θεωρεί τοπικό συμφέρον. Συμφέρον όχι μόνο μιας επαγγελματικής ομάδας, συμφέρον του τόπου».

Στην ανάγκη να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. «Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ζώνες που είναι τουριστικές και είναι ανοικτά τα καταστήματα. Στην Αττική πρέπει να δημιουργηθούν οι ζώνες αυτές λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε δήμου, αλλά και με πρόβλεψη ώστε να μην υπάρξουν εσωτερικές εντάσεις στο Λεκανοπέδιο από το ενδεχόμενο κάποιες περιοχές να αποκτήσουν υπεραξία σε σχέση με κάποιες άλλες», τόνισε ο κ. Σγουρός.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ. Σύμφωνα με τον νέο νόμο προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο (δύο πριν από τα Χριστούγεννα, μία πριν από το Πάσχα και τέσσερις στις ισάριθμες περιόδους εκπτώσεων) καθώς και η δυνατότητα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. τις υπόλοιπες 45 Κυριακές του έτους. Μάλιστα τα καταστήματα έως 250 τ.μ. μπορούν να είναι με συμβάσεις δικαιόχρησης (φραντσάιζ), αρκεί να μη βρίσκονται σε πολυκαταστήματα, εκπτωτικά κέντρα και mall.

Οι αντιπεριφερειάρχες υποχρεούνται σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση του νόμου να εκδώσουν απόφαση για τις Κυριακές που θα λειτουργούν τα καταστήματα αλλά και για τις περιοχές της εμβέλειάς τους στις οποίες αυτά θα μπορούν να είναι ανοιχτά. Τις αποφάσεις τους θα μπορούν να αναθεωρούν κάθε χρόνο μία φορά, αρχής γενομένης από το 2015. Αν οι αντιπεριφερειάρχες δεν εκδώσουν αποφάσεις σε τρεις μήνες προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις. Επιπλέον, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θα είναι από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Το ωράριο των καταστημάτων για τις τουριστικές περιοχές θα είναι διευρυμένο τις καθημερινές και τις Κυριακές, ανάλογα με το τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία.