Απαγορεύτηκε από χθες έως και το Σάββατο, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η διέλευση οχημάτων και πεζών από τα περιαστικά δάση της Αττικής, από τη δύση έως την ανατολή του Ηλίου (δείτε το σχετικό βίντεο με ελέγχους της αστυνομίας). Οι περιορισμοί αυτοί δεν αποκλείεται να επεκταθούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας αν αυτό κριθεί απαραίτητο, καθώς το επόμενο τετραήμερο ελλοχεύει αυξημένος ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Τα εν λόγω μέτρα είχε προαναγγείλει από νωρίς χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

«Μυρίζει» εμπρησμός. Τις πληγές τους μετρούσαν χθες κάτοικοι και δημοτική Αρχή (Αχαρνών) σε Βαρυμπόμπη – Θρακομακεδόνες, αφού η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Δευτέρας άφησε πίσω της στάχτες σε εκατοντάδες στρέμματα δάσους, καμένα σπίτια και αυτοκίνητα. Αν μη τι άλλο, αυτή η δεύτερη μεγάλη φωτιά σε διάστημα λίγων ημερών στην περιοχή προκαλούσε χθες έντονες υπόνοιες για εμπρησμό. Για αυτό, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε επιτόπου κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Με τη σειρά του, και ο Νίκος Δένδιας έκανε χθες λόγο για «ύποπτες λόγω της ώρας ή και της περιοχής συνθήκες» πυρκαγιάς στους Θρακομακεδόνες, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, «περίπου οι μισές πυρκαγιές από όσες έχουν εξιχνιαστεί οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση». Και προχθές αλλά και στις 17 Ιουλίου οι φωτιές εκδηλώθηκαν μετά τη δύση του Ηλίου οπότε δεν πετούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, σχεδόν την ίδια ώρα (στις 21.11 στη θέση Πέτρα Βαρυμπόμπης προχθές σε κοντινό σημείο στις 22.48) όταν το έργο της κατάσβεσης δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι. Παράλληλα, και στις δύο περιπτώσεις το δύσβατο ανάγλυφο του εδάφους σε συνδυασμό με την ανυπαρξία τοπικών δρόμων ώστε να κινηθούν γρήγορα τα πυροσβεστικά οχήματα αποδείχθηκε επιβαρυντικό, καθώς οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν από πευκόφυτες εκτάσεις πήραν σύντομα διαστάσεις. Επιπλέον, στην Πυροσβεστική δεν έκρυβαν χθες τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας εξελισσόταν σε άλλο σημείο της Αττικής, στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, μεγάλη πυροσβεστική επιχείρηση, ενώ και άλλες δυνάμεις της συνέχιζαν να επιτηρούν την ευρύτερη περιοχή του Μαρκόπουλου μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εκεί την περασμένη Παρασκευή. Αξιωματικοί του Σώματος θεωρούσαν επίσης αξιοσημείωτο ότι στις 19.55 προχθές εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στη Μαυροσουβάλα Ωρωπού, περίπου στο ίδιο σημείο με φωτιά που εκδηλώθηκε στις 18.47 την 1η Αυγούστου.

ΣΥΛΛΗΨΗ. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από την Αστυνομία ότι αργά χθες το βράδυ συνελήφθη 60χρονος για απόπειρα εμπρησμού στον παράδρομο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, στο 18ο χιλιόμετρο, στο ύψος της Βαρυμπόμπης. Στο αυτοκίνητό του, το οποίο δεν είχε πινακίδες, βρέθηκαν μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό και αναπτήρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ύποπτος συνελήφθη από το πλήρωμα περιπολικού της Αμέσου Δράσεως έξω από το αυτοκίνητό του τη στιγμή που κατευθυνόταν σε παρακείμενο δασάκι, όπου οι αστυνομικοί βρήκαν «ανάχωμα» φτιαγμένο με διάφορα υλικά, που μαρτυρούσε προετοιμασία εμπρηστικής ενέργειας. Ο συλληφθείς εξετάζεται σύμφωνα με την Αστυνομία και για τη συμμετοχή του σε άλλες ενέργειες εμπρησμού.

ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΣΓΟΥΡΟΥ. Το ξέσπασμα του περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής (ΕΔΣΝΑ) προκάλεσε η χθεσινή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών σε απόσταση 200 μέτρων από τον ΧΥΤΑ. «Είτε τα αίτια της πυρκαγιάς οφείλονται σε φυσική καταστροφή είτε σε σκοτεινούς και παράνομους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η διαχείριση των απορριμμάτων κρέμεται από μία κλωστή» υπογράμμισε ο κ. Σγουρός, κάνοντας λόγο για μαφία των σκουπιδιών και επισημαίνοντας τους τεράστιους κινδύνους σε περίπτωση που η φωτιά επεκτεινόταν στον χώρο του ΧΥΤΑ. «Πρέπει άμεσα να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για δημιουργία περιφερειακής αστυνομίας, για την αποτροπή της παράνομης εναπόθεσης απορριμμάτων» σημείωσε. «Εμείς τις κλείσαμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές, δεν θα αφήσουμε να ξανανοίξουν».

– Και για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε Αττική (και Τροιζηνία – Κύθηρα), Βοιωτία, Φθιώτιδα (νότια), Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία (Τρίπολη), Λακωνία (Μολάοι), Σκύρο και Χίο.

Επαγρύπνηση στο μάξιμουμ

«Λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών, όλες οι ημέρες μέχρι το τέλος της εβδομάδας είναι εξαιρετικά κρίσιμες», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. «Η επαγρύπνηση του κρατικού μηχανισμού οφείλει να φτάσει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο… Το ελληνικό κράτος δεν προτίθεται να μείνει άπραγο απέναντι στη μείζονα απειλή για τον φυσικό πλούτο και τη ζωή των πολιτών».