Άσκηση ετοιμότητας έγινε σε πλοίο της ακτοπλοΐας στην πύλη Ε1 στην ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά.

Το σενάριο προέβλεπε την εκδήλωση πυρκαγιάς από αδιευκρίνιστη αιτία στο κατάστρωμα επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου και η όλη άσκηση στέφθηκε από επιτυχία.

Το πλήρωμα του πλοίου επιβίβασε στις σωστικές λέμβους με επιτυχία τους επιβάτες για να απομακρυνθούν με ασφάλεια, ενώ στο σημείο έσπευσαν άμεσα πλωτά σκάφη του Λιμενικού, πλοιάριο και οχήματα της πυροσβεστικής, ρυμουλκό αλλά και ασθενοφόρα.

Η «φωτιά», έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και κατασβέστηκε, ενώ όσοι «αντιμετώπισαν» αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και του Λιμενικού στα πλησιέστερα νοσοκομεία.

Η άσκηση έγινε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Δ. Μπαντιά.

Ανάλογη άσκηση είχε γίνει σε πλοίο της ακτοπλοΐας το 2005. Στελέχη του υπουργείου, τόνισαν, ότι η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί συνέχεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψης που πραγματοποίησε πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός Ναυτιλίας στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να δει από κοντά, αν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη μετακίνηση των εκδρομέων του Αυγούστου.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας μέσω ασυρμάτου συνεχάρη τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στην άσκηση και ευχήθηκε να μη χρειαστεί ποτέ να επέμβουν σε τέτοιου είδους περιστατικό.

«Θέλω να συγχαρώ όσους συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση που δείχνει ότι το λιμάνι του Πειραιά, το Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ είναι σε άμεση ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε περιστατικών», δήλωσε μετά το πέρας της άσκησης ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Ο Πειραιάς είναι ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια του κόσμου και υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερο από 12 εκατ. επιβάτες και επισκέπτες», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και προσέθεσε ότι «στόχος είναι να συνεχίσει να έχει την πρωτοκαθεδρία ως το ασφαλέστερο λιμάνι της Μεσογείου».