Αρχισε σήμερα, Τρίτη η εξέταση της έφεσης του πρώην πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας του.

Εκκληση για την αποφυλάκισή του απηύθυνε ο ρώσος πολυεκατομμυριούχος μέσω τηλεδιάσκεψης από τη φυλακή που κρατείται στη Σιβηρία στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μόσχας, το οποίο εκδικάζει την έφεσή του και το οποίο το μεσημέρι της Τρίτης αποφάσισε τη μείωση του χρόνου κράτησής του στις φυλακές κατά δύο μήνες.

Ο Χοντορκόφσκι καταδικάσθηκε σε 14ετή κάθειρξη για υπεξαίρεση, σε μια δεύτερη δίκη το 2010.

Η ποινή του μειώθηκε στη συνέχεια στα 11 χρόνια και σήμερα στα 10 χρόνια και 10 μήνες.

Σε μια χωριστή δίκη το 2005, ο Χοντορκόφσκι καταδικάσθηκε σε οκταετή κάθειρξη για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και για απάτη.

Υποστηρικτές του άλλοτε πιο πλούσιου ανθρώπου της Ρωσίας και επικριτή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζουν ότι τα κίνητρα πίσω από τις δίκες και τις καταδίκες του είναι πολιτικά.

Ο ηλικίας 50 ετών ιδρυτής της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos βρίσκεται στη φυλακή από το 2003.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι δεν ήταν πολιτικά υποκινούμενη η καταδίκη του Χοντορκόφσκι το 2005.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δικαστήριο αυτό, η δίκη ήταν άδικη και ο εγκλεισμός του σε απομακρυσμένη φυλακή της Σιβηρίας συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Χοντορκόφσκι και ο συνεταίρος του Πλάτον Λεμπέντεφ είχαν καταδικαστεί το 2010 για κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενώ εξέτιαν, ήδη, την ποινή τους φυλάκισής τους για φοροδιαφυγή.