Τέσσερις άνθρωποι που θεωρείται ότι ανήκουν στο δίκτυο της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν τα ξημερώματα στην περιοχή Μαρίμπ της ανατολικής Υεμένης σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η επιχείρηση πραγματοποιείται τη στιγμή που όλοι οι μηχανισμοί ασφαλείας των ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, που οδήγησε στο κλείσιμο αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Οι τέσσερις επέβαιναν σε όχημα που κονιορτοποιήθηκε από τέσσερις πυραύλους που εκτόξευσε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι τέσσερις , όλοι Υεμενίτες, κάηκαν όταν το αυτοκίνητό τους μετατράπηκε σε «πύρινη σφαίρα».

Δύο από τους νεκρούς αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που διευκρίνισε ότι πρόκειται για τους Σάλεχ αλ-Τάις και Σάλεχ αλι Γκούτι.

Ο πρώτος περιλαμβάνεται σε λίστα 25 ατόμων που καταζητούνται για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα και δόθηκε στη δημοσιότητα τη χθεσινή νύκτα από το υπουργείο Αμυνας της Υεμένης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα 25 αυτά πρόσωπα «σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις για τις τελευταίες ημέρες του Ραμαζανιού και για την γιορτή αλ Φιτρ», αυτήν την εβδομάδα.

Πρόκειται για την τέταρτη επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους εναντίον προσώπων που θεωρούνται μέλη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη από τις 28 Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Υεμένη

Την απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού της στην Υεμένη για λόγους ασφαλείας ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, καλώντας επίσης και όσους πολίτες των ΗΠΑ βρίσκονται στη χώρα να αποχωρήσουν.

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ αιτιολόγησε την απόφαση και την σύστασή του στους πολίτες αναφέροντας πως «παραμένει ο κίνδυνος για τρομοκρατική επίθεση».

Η πρεσβεία, όπως και αρκετές άλλες αποστολές στο μουσουλμανικό κόσμο, είχε κλείσει προσωρινά λόγω τρομοκρατικής απειλής που, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, αφορούσε πρωτίστως την Υεμένη.

Το επίπεδο ασφάλειας στην Υεμένη, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη σύστασή του για τους πολίτες είναι «εξαιρετικά υψηλό».

Οι αμερικανικές πρεσβείες θα μείνουν κλειστές μέχρι το Σάββατο, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εορτασμοί για το Ραμαζάνι.

Παράλληλα, και το Λονδίνο απομάκρυνε όλο το προσωπικό από την πρεσβεία του στην Υεμένη, η οποία παραμένει κλειστή από τη Κυριακή, εξαιτίας αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλειά της», ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις.

«Εξαιτίας των αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια, όλο το προσωπικό της πρεσβείας μας στην Υεμένη απομακρύνθηκε προσωρινά και η πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή μέχρι το προσωπικό να είναι σε θέση να επιστρέψει» δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.