Καθώς απομένουν λιγότερες από 50 ημέρες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Στάινμπρουκ προκάλεσε σάλο όταν επέκρινε την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ότι «εξαιτίας της εκπαίδευσης που έλαβε στην πρώην Ανατολική Γερμανία δεν έχει "πάθος για την Ευρώπη"».

Περιέργως, απέναντι στην επίθεση του Στάινμπρουκ η καγκελάριος βρήκε ένθερμη υποστήριξη στο αριστερό κόμμα Ντι Λίνκε που συνήθως κρατά χαμηλά τους τόνους όσον αφορά τους δεσμούς του με το Κομμουνιστικό Κόμμα που κυβερνούσε την Ανατολική Γερμανία.

«Για μένα παίζει ρόλο το γεγονός ότι μέχρι το 1989-90 (η Μέρκελ) έλαβε μια διαφορετική προσωπική και πολιτική εκπαίδευση σε σχέση με εκείνην όσων έζησαν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από την αρχή της δεκαετίας του 1950», είπε ο Στάινμπρουκ.

Η δήλωση αυτή ωστόσο ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως «στιγματισμός» του πληθυσμού που προέρχεται από την πρώην Λ.Δ. Γερμανίας.

Η καγκελάριος γεννήθηκε στο Αμβούργο της βόρειας Γερμανίας πριν από 59 χρόνια. Ήταν 4 ετών όταν ο πάστορας πατέρας της εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Ανατολική Γερμανία.

Η Κριστίν Λίμπερκνεχτ, μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και πρωθυπουργός της Θουριγγίας, υποστήριξε ότι ο Στάινμπρουκ αποδεικνύει ότι «δεν γνωρίζει καλά όχι μόνο την καγκελάριο αλλά ούτε και τους ανθρώπους των νέων κρατιδίων και την ιστορία τους».

«Πρόκειται για προσβολή στους πρώην πολίτες της Λ.Δ. Γερμανίας» οι οποίοι ποθούσαν την ελευθερία που πρόσφερε η δυτική Ευρώπη, είπε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρμόδιος για τα νέα ομόσπονδα κρατίδια, Κριστόφ Μπέργκνερ, επίσης του CDU.

Στην αριστερά, επίσης, η ανάλυση του Στάινμπρουκ προξένησε έντονες επικρίσεις. Η Κάτια Κίπινγκ, ηγετικό στέλεχος του Ντι Λίνκε, μίλησε για «λάσπη από τα βάθη του Ψυχρού Πολέμου» απαιτώντας, και για πρώτη φορά συμφωνώντας με τους συντηρητικούς, τη συγγνώμη του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως, σε δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση ARD έξι στους δέκα Γερμανούς (60%) δήλωσαν ότι προτιμούν την επανεκλογή της Μέρκελ στην καγκελαρία και μόλις το 28% προτίμησε τον Στάινμπρουκ για τη θέση αυτή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από