Παρά την απόφαση της Μόσχας να παραχωρήσει άσυλο στον πρώην ειδικό σύμβουλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες, όπως ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ και Άμυνας Τσακ Χέιγκελ και Σεργκέι Σόιγκου θα γίνει στο Πεντάγωνο.

Η απόφαση της Μόσχας να απορρίψει την έκκληση της Ουάσινγκτον για να της παραδώσει τον Σνόουντεν προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ματαιώσει τη σύνοδο κορυφής με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν που πρόκειται να διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μέχρι και σήμερα επίσης ήταν αδιευκρίνιστο αν θα γίνονταν κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένες, οι συνομιλίες των Ρώσων με τους αμερικανούς υπουργούς.

Νωρίτερα πάντως το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, μετέδωσε ότι οι προετοιμασίες για τις συνομιλίες αυτές –τις αποκαλούμενες και «2+2″– έχουν ολοκληρωθεί και ότι στην ατζέντα, εκτός απο διμερή θέματα περιλαμβάνονται επίσης η κατάσταση στη Συρία και το Αφγανιστάν.