Η ένταση μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας οξύνεται στο Γιβραλτάρ καθώς ο επικεφαλής αυτής της βρετανικής κτήσης κατηγόρησε χθες τη Μαδρίτη για «πολεμοχαρείς» πρακτικές και για συμπεριφορά που μοιάζει με εκείνη της Βόρειας Κορέας. Νωρίτερα η Μαδρίτη είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει δασμούς στα σύνορα με το Γιβραλτάρ και θα κλείσει τον εναέριο χώρο της στα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο στην περιοχή. Ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μάλιστα, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τις εξελίξεις.
Ο βράχος του Γιβραλτάρ βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου και αποτελεί εδώ και χρόνια πηγή έντασης μεταξύ των δύο χωρών που συνυπάρχουν τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στο ΝΑΤΟ. Η σύγκρουση για την κυριαρχία στην περιοχή αναζωπυρώθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες, όταν βρετανικά σκάφη πόντισαν μεγάλους κυβόλιθους σκυροδέματος στη θάλασσα για να δημιουργήσουν έναν τεχνητό ύφαλο για τα ψάρια, με στόχο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γιβραλτάρ, την προστασία της βιοποικιλότητας. Η Ισπανία, αντίθετα, κατήγγειλε ότι η κίνηση αυτή θα είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και θα εμποδίζει τα αλιευτικά σκάφη της.
Ως αντίποινα ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ότι η Μαδρίτη εξετάζει την επιβολή τέλους 50 ευρώ για να διασχίσει κανείς τα σύνορα, καθώς και τη διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων για τους πολίτες του Γιβραλτάρ οι οποίοι έχουν κάποια ιδιοκτησία στην Ισπανία. Μάλιστα, προχώρησε σε πιο αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στα σύνορα του Γιβραλτάρ τεράστιες ουρές αυτοκινήτων και οι τουρίστες να αναγκάζονται να περιμένουν κάτω από τον καυτό ήλιο έως και οκτώ ώρες.
Ο εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον διευκρίνισε ότι το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον ισπανό πρεσβευτή στο Λονδίνο την Παρασκευή για να του εκφράσει την ανησυχία της Βρετανίας πάνω στο ζήτημα αυτό. «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για τα γεγονότα στα σύνορα Ισπανίας - Γιβραλτάρ», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Επιζητούμε μια εξήγηση από αυτούς (την ισπανική κυβέρνηση) όσον αφορά τις πληροφορίες ότι μπορεί να επιβάλουν περαιτέρω μέτρα στο Γιβραλτάρ». Πάντως, ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Γιβραλτάρ Φάμπιαν Πικάρντο έριξε λάδι στη φωτιά κάνοντας λόγο για «πολιτική τρέλας» της Ισπανίας και προσθέτοντας ότι «θα παγώσει η κόλαση» προτού απομακρυνθούν οι τσιμεντένιοι κυβόλιθοι από τη θάλασσα.
Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ. Η Ισπανία αμφισβητεί την ισχύουσα επί τρεις αιώνες εθνική κυριαρχία της Βρετανίας στο Γιβραλτάρ, η οποία ξεκίνησε με την κατάληψή της τον Ιούλιο του 1704. Η περιοχή προσαρτήθηκε στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ισπανική διαδοχή. Εκτοτε και έως σήμερα πολλές φορές οι δύο χώρες ήρθαν σε αντιπαράθεση, με τους Ισπανούς να ζητούν διαρκώς, πλην ματαίως, να τους επιστραφεί η περιοχή.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από