Επιχείρηση συσπείρωσης στήνει η ΔΗΜΑΡ, επιδιώκοντας να επαναπροσδιορίσει το στίγμα της μακριά από την πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης και κρατώντας παράλληλα σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πνεύμα αυτό της σκληρής γραμμής κινήθηκαν χθες οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και σε ανακοίνωση του κόμματος με αφορμή την αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αμφισημίες του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντικρουόμενες θέσεις των στελεχών του για την οικονομική πολιτική δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από την ευθύνη να επαναδιαπραγματευθεί την αντικατάσταση βασικών στοιχείων της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής που οδηγούν στην παράταση της ύφεσης, στην υπονόμευση της προοπτικής ανάκαμψης και στη ραγδαία υποβάθμιση των συνθηκών ζωής της πλειονότητας των πολιτών», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο (στον Βήμα 99,5) για «πολιτικό εκκρεμές» αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εξαπέλυσε όμως δριμεία επίθεση και προς την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

«Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ αφήνει περιθώριο στους δύο συγκυβερνώντες, στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα να εφαρμόσουν μια πολιτική η οποία δεν είναι μεταρρύθμιση, αντιθέτως είναι μια βαθιά συντηρητική πολιτική», υποστήριξε ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας πως η μέχρι πρότινος παρουσία του κόμματος στην κυβέρνηση «δημιουργούσε αναχώματα και αρνήσεις».

Ενδεικτική της νέας γραμμής που θα ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ υπήρξε και η πρόταση για επιλογή νέου πρωθυπουργού, αντί ενός ενδεχομένου πρόωρων εκλογών. «Εάν η κυβέρνηση δεν αντέξει και θελήσει να προσφύγει σε εκλογές, δεν είναι αναγκαίο να υπάρξουν εκλογές. Μπορεί η παρούσα Βουλή να αναζητήσει νέα κυβέρνηση και ενδεχομένως τον νέο πρωθυπουργό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Πάντως, χαρακτήρισε πιθανό να ζητηθούν νέα μέτρα από τους δανειστές, που θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών. «Τότε πια το ατύχημα δεν θα είναι ατύχημα, θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων, με το δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλα μέτρα», σχολίασε ο κ. Κουβέλης.

ΔΗΜΟΣΙΟ. Η γραμμή σαφών αποστάσεων της ΔΗΜΑΡ από την κυβερνητική πολιτική είχε αρχίσει να διαγράφεται στο θέμα του Δημοσίου, με το κόμμα να εκφράζει την πλήρη διαφωνία του. «Η κυβέρνηση μπήκε σε λάθος δρόμο αποδεχόμενη την ανάδειξη των απολύσεων σε προμετωπίδα και πυρήνα της διοικητικής μεταρρύθμισης», ανέφερε ανακοίνωση του κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέκλεισε πάντως και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και τις δηλώσεις Δραγασάκη. «Τα όσα είπε ο κ. Δραγασάκης προσδιορίζονται από έντονη ασάφεια, η οποία δεν επιτρέπει την αναζήτηση συγκεκριμένου πολιτικού στίγματος που θα δικαιολογεί να διαπιστώσει κανείς τη στροφή, την επαναφορά των πραγμάτων στον πολιτικό ρεαλισμό», δήλωσε.