Δύο δημοσιογράφοι (Αννα Δαμιανίδη, Ανδρέας Ζούλας), μία τηλεοπτική παραγωγός (Τατιάνα Καραπαναγιώτη), ένας μαέστρος (Λουκάς Καρυτινός), ένας καθηγητής Μηχανολογίας (Σίμος Σιμόπουλος), ένας νομικός (Θόδωρος Φορτσάκης) και ένας συγγραφέας (Χρήστος Χωμενίδης) είναι τα πρόσωπα που προτείνει ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής προς το Υπουργικό Συμβούλιο για το Εποπτικό Συμβούλιο του υπό σύσταση νέου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ΝΕΡΔΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Διαδίκτυο Τηλεόραση).
Στην εκκίνηση της ΝΕΡΔΤ το ΕΣ θα υποδειχθεί, κατ' εξαίρεση, από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα έχει θητεία ενός έτους. Το ΕΣ μέσα σε έναν μήνα το αργότερο θα πρέπει να έχει ορίσει πρόεδρο- διευθύνοντα σύμβουλο και Διοικητικό Συμβούλιο. Κατόπιν, όπως προβλέπει ο νέος νόμος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, το ΕΣ θα υποδεικνύεται από εξειδικευμένη εταιρεία αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού (η εταιρεία θα προκύπτει κατόπιν διαγωνισμού) και από σχετικό πανεπιστημιακό φορέα. Στο εξής το Εποπτικό Συμβούλιο (με τη σειρά του θα ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΔΤ) θα έχει θητεία έξι ετών και οι επαγγελματικές ιδιότητες των μελών του δεν πρέπει να είναι ασυμβίβαστες με το ρόλο τους.
Το Εποπτικό Συμβούλιο, όπως ορίζει ο ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΔΤ, «εγγυάται την ανεξαρτησία της εταιρείας από κάθε μορφή κυβερνητικής ή άλλης παρέμβασης, μεριμνά για τη λειτουργία της σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον και διαμορφώνει τη στρατηγική και την αναπτυξιακή πολιτική της».
Η ΑΜΟΙΒΗ. Μέχρι τον ορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου από το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει αποσαφηνιστεί αν τα μέλη του θα λαμβάνουν συμβολική ή μη αμοιβή. Αμοιβή (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη) θα έχουν τα μέλη του ΕΣ και με τη νέα του σύνθεση, όπως θα προκύψει έπειτα από έναν χρόνο, σύμφωνα με τη διαδικασία ανάδειξής του από τον νόμο για τη ΝΕΡΔΤ.
Στο μεταξύ, ορίζοντα τριών εβδομάδων φαίνεται να θέτει η κυβέρνηση ως χρονικό όριο ώστε να αρχίσει να εκπέμπει κανονικό πρόγραμμα - ενημερωτικό σε πρώτη φάση - η δημόσια τηλεόραση. Ο μεταβατικός τηλεοπτικός φορέας αρχικώς θα λειτουργήσει από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, με προσωπικό περίπου 600 ατόμων, όπως τόνισε ακόμη μία φορά ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega.
Και ναι μεν έγινε η προκήρυξη των υπολοίπων 1.453 θέσεων (έως τις συνολικά 2.000 που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία του προσωρινού τηλεοπτικού φορέα), αλλά οι προσλήψεις για το σύνολο των θέσεων εξαρτώνται και από τις δυνατότητες των κτιριακών εγκαταστάσεων. «Δεν χωρούν 2.000 άνθρωποι στην Κατεχάκη, γι' αυτό καταρχάς υποχρεωτικά θα πάμε σε ένα σχήμα ανάγκης», ανέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός επισήμανε (μιλώντας στο Mega) πως «όταν ανοίξει το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή και μεταφερθεί εκεί (σ.σ.: ο μεταβατικός τηλεοπτικός φορέας), τότε θα γίνουν οι 2.000 προσλήψεις που έχουν συμφωνήσει οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Αυτή τη στιγμή έχουμε πει ότι περιμένουμε από τους ίδιους τους εργαζομένους να πάρουν τις αποφάσεις τους. Ο,τι είχαμε υποσχεθεί έχει εκπληρωθεί. Δεν υπάρχει, νομίζω, κανένα θέμα στο τραπέζι και είναι η σειρά τους να πάρουν τις αποφάσεις τους».
Η διαδικασία υποβολής συμμετοχής (οι αιτήσεις ήταν τουλάχιστον 8.000 έως χθες) θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή και από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί περισσότερες από 1.200 προέρχονται από εργαζομένους της πρώην ΕΡΤ.
Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «η συντριπτική πλειονότητα εκείνων που θα απασχοληθούν στον μεταβατικό τηλεοπτικό φορέα θα είναι από την ΕΡΤ».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από