Την άποψη πως η ιταλική πολιτική σκηνή της Ιταλίας είναι «όμηρος» του μπερλουσκονισμού εκφράζει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Μετά και την καταδίκη του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ώρα να αποχωρήσει από την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά μάλλον δεν θα το πράξει, αφού η Ιταλία είναι κολλημένη σε βαθμό έμμονης με το «σώου του Σίλβιο»», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Και προσθέτει: «Πολλοί του λένε πως θα πρέπει κάποια στιγμή να αναγνωρίσει τις ευθύνες του απέναντι στη πατρίδα του, αλλά ο Καβαλιέρε δεν δείχνει να νοιάζεται για τίποτα άλλο παρά μόνο για τον εαυτό του, τα συμφέροντα του και τις επιχειρήσεις του. Και μέχρι στιγμής φαινόταν να τα καταφέρνει, αν δεν ήταν κι αυτοί οι ενοχλητικοί κομμουνιστές και οι δικαστές που τον καταδιώκουν καθώς και οι νόμοι που στέκονται εμπόδιο στα σχέδια του».

Το Spiegel επισημαίνει πως «όλη η Ιταλία μοιάζει δεμένη στο άρμα και την μοίρα του Μπερλουσκόνι και μόνο κάποιες μεμονωμένες φωνές όπως αυτές του ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, επιμένουν πως ο αμφιλεγόμενος πολιτικός πρέπει να αποχωρήσει από τη πολιτική σκηνή της χώρας».

«Φορολογικές απάτες; Ε, και; Δωροδοκία; Ε, καλά τωρα. Μπούνγκα μπούνγκα πάρτι; Εύγε! Και μπορεί πολλοί Ιταλοί να γελάνε με τα καμώματα του Σίλβιο, αλλά η αλήθεια είναι πως αποτελεί μια πολωτική πολιτική φιγούρα, που εξακολουθεί να έχει την χώρα υπό τον έλεγχο του», γράφει το περιοδικό, καταλήγοντας ότι «τα ΜΜΕ τον προβάλλουν σε κάθε του εμφάνιση, αν κι αυτός το μόνο που κάνει είναι να επαναλαμβάνεται. Ο αυτοδημιούργητος αυτός επιχειρηματίας αποτελεί είδωλο για πολλούς φιλόδοξους συμπατριώτες του, καθώς πολλοί μεσήλικες ονειρεύονται να ‘εχουν στα γεράματα τους μια ζωή όπως αυτός».