Μια σειρά από πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ στη βόρεια Αφρική και τη Μέση ανατολή που έκλεισαν χθες, Κυριακή θα παραμείνουν κλειστά, τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τρομοκρατικό χτύπημα από την Αλ Κάιντα.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να κλείσει χθες περί τις 25 αμερικανικές διπλωματικές αποστολές προκλήθηκε από μηνύματα που προέρχονταν από υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα, όπως δήλωσαν χθες αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη του Κογκρέσου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με τον Μάικλ ΜαΚόλ, πρόεδρο της επιτροπής εσωτερικής ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος έκανε λόγο για «τις πιο αξιόπιστες και ακριβείς απειλές που έχουν διατυπωθεί από την 11η Σεπτεμβρίου».

«Φαίνεται ότι επίκειται επίθεση», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

«Υπάρχει σημαντική ροή πληροφοριών για απειλές και σε αυτό αντιδρούμε», εξήγησε στο ABC ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι απειλές για την εκδήλωση επιθέσεων της Αλ Κάιντα έχουν ως στόχο το σύνολο των δυτικών συμφερόντων, προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι οι απειλές αυτές είναι οι ακριβέστερες που έχουν μέχρι σήμερα έλθει εις γνώσιν του.

Ο ακριβής στόχος δεν είναι γνωστός, αλλά «η πρόθεση είναι σαφής. Αντικείμενο είναι η επίθεση κατά δυτικών συμφερόντων, όχι μόνο αμερικανικών», δήλωσε στην εκπομπή This Week.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες το κλείσιμο τουλάχιστον 25 πρεσβειών και προξενείων στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Ακολούθησαν οι γαλλικές, οι γερμανικές και οι βρετανικές αποστολές στην Υεμένη.

Τα «στοιχεία της Αλ Κάιντα έχουν λάβει θέσεις», σύμφωνα με τον Ντατς Ράπερσμπεργκ, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες το γνωρίζουν «διότι έχουμε λάβει πληροφορίες για το γεγονός ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο κάνουν λόγο για μεγάλη επίθεση».

Σύμφωνα μκε τον Πίτερ Κινγκ, επίσης μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, πληροφορίες αναφέρονται στην προετοιμασία «τεράστιας επίθεσης, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες ημερομηνίες».

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί πιθανότατα στη Μέση Ανατολή ή γύρω από πρεσβεία, αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο» πρόσθεσε.

«Αυτό που έχουμε ακούσει είναι πληροφορίες για τις προθέσεις τους και για ορισμένα πρόσωπα που καταστρώνουν σχέδια, όπως συνέβαινε πριν από την 11η Σεπτεμβρίου» δήλωσε στο NBC ο Σάξμπι Τσάμπλις, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας.

«Αλλά δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για επιθέσεις αυτοκτονίας ή για παγιδευμένα αυτοκίνητα που ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν» είπε.

Οι ΗΠΑ, όπως και η Βρετανία έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για τους πολίτες τους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ιδιαίτερα, αν βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι παρατείνει το κλείσιμο της πρεσβείας στην Υεμένη έως τις 7 Αυγούστου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς αποφάσισε την παράταση του κλεισίματος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Σαναά ως και την Τετάρτη 7 Αυγούστου» διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το Λονδίνο αποφάσισε και αυτό να παρατείνει το κλείσιμο της πρεσβείας του στην Υεμένη ως το τέλος της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ.
 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από