Η ομάδα των Aράβων και των δυτικών απεσταλμένων, συναντήθηκε με τον ανώτερο ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Χαϊτάρ ελ- Σατέρ, σήμερα, Δευτέρα στη φυλακή όπου κρατείται, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου.

Το πρακτορείο ΜΕΝΑ επικαλούμενο μια «ενημερωμένη πηγή», μετέδωσε ότι η συνάντηση έγινε και «η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Σατέρ για μια ώρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα».

Όπως ανέφερε το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, που λίγο νωρίτερα είχε μεταδώσει αναφορά του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο διέψευδε τη πιθανότητα της συνάντησης, οι απεσταλμένοι που μετέβησαν στην Αίγυπτο στο πλαίσιο μεσολαβητικής προσπάθειας για να δοθεί ένα τέλος στην κρίση της Αιγύπτου, έλαβαν ειδική άδεια από το Γενικό Εισαγγελέα για να επισκεφθούν τον έγκλειστο ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η αντιπροσωπεία των μεσολαβητών αποτελείται από απεσταλμένους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αίγυπτο αναμένονται δυο αμερικανοί γερουσιαστές για συζητήσεις με το στρατό, την μεταβατική κυβέρνηση αλλά και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Οι γερουσιαστές είναι οι Ρεπουμπλικάνοι, Λίντσεϊ Γκράχαμ και Τζον Μακέι.

Στο μεταξύ, ο πρώην απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, Ρόμπερτ Φόρντ, θεωρείται ως ο πιθανότερος επόμενος αμερικανός πρεσβευτής στο Κάιρο, ανέφεραν πηγές εξοικειωμένες με τις εσωτερικές υποθέσεις της Ουάσιγκτον.

Ο Φόρντ θεωρείται ο κυριότερος υποψήφιος για τη θέση, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις αναφορές, ενώ ο ίδιος ο αμερικανός διπλωμάτης, δεν ανταποκρίθηκε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Φόρντ που μιλά άπταιστα αραβικά, απομακρύνθηκε από τη Συρία τον Οκτώβριο του 2011, καθώς δέχτηκε απειλές για την ασφάλεια του και δεν θεωρείται «νέος» στις σκληρές διπλωματικές αποστολές, καθώς εκτός της Συρίας υπηρέτησε επίσης στο Ιράκ και την Αλγερία.

Ο ενδεχόμενος διορισμός του, ως πρεσβευτής στο Κάιρο θα έρθει σε μία κρίσιμη στιγμή στις σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την απομάκρυνση του ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ως στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι επικρίθηκε έντονα μετά τη δήλωση του ότι ο αιγυπτιακός στρατός «αποκατέστησε τη δημοκρατία», όταν ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μόρσι πριν από ένα μήνα.

Περίπου 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έξαρση της πολιτικής βίας που ακολούθησε την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι.