Oταν επέστρεψε ο Θοδωρής Παπαλουκάς στον Ολυμπιακό το 2008, είχε γυρίσει καβάλα στο άλογο έχοντας στο παλμαρέ του τίτλους (Ευρωλίγκα, Πρωτάθλημα, Κύπελλο) με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ. «Γύρισα για τίτλους», είχε πει με καμάρι τότε ο διεθνής πλέι-μέικερ αφήνοντας πίσω του εκείνο το πικρό αντίο στους Ερυθρόλευκους το 2002, όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε αρχίσει να απαξιώνει το μπάσκετ ρίχνοντας σχεδόν όλη τη βαρύτητα στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Οι Αγγελόπουλοι τον χρυσοπλήρωσαν, οι τίτλοι ήρθαν, αλλά η σχέση τους θύμισε εκείνη των ζευγαριών που την τρίτη χρονιά εμφανίζονται τα προβλήματα, ακολουθούν οι τριγμοί και το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο. Οι πλάκες χρυσού εν μέσω κρίσης ήταν βαρύ φορτίο στην πλάτη των διοικούντων και κάπου εκεί η σχέση άρχισε να πνέει τα λοίσθια. Η διοίκηση έκανε λόγο για προφορική συμφωνία μείωσης και ο παίκτης για συμβόλαιο και κάπως έτσι οδηγήθηκαν στο διαιτητικό δικαστήριο της ΦΙΜΠΑ, που έβγαλε λυπητερή για τον Ολυμπιακό 1.610.000 ευρώ ως υπόλοιπο οφειλής για τον τρίτο χρόνο συμβολαίου.

Ο Παπαλουκάς φέρεται να ενοχλήθηκε περισσότερο από το γεγονός ότι οι επίσης ακριβοπληρωμένοι ξένοι πληρώθηκαν τα χρήματα του συμβολαίου τους και τότε οδηγήθηκε στην αγωγή. Από την άλλη, οι διοικούντες θεωρούν ότι βάσει των συζητήσεων που είχαν κάνει και της συμφωνίας τους για μείωση δεν έπρεπε να είχε τραβήξει το σχοινί ο Παπαλουκάς. Αλλωστε, είχε βάλει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς αρκετά εκατομμύρια (περίπου 6+1,5 από την τρίτη σεζόν) από τη συνεργασία τους. Το πρόβλημα στον Ολυμπιακό όμως δεν τελειώνει εκεί, αφού εκκρεμεί και η αγωγή του Παναγιώτη Βασιλόπουλου που διεκδικεί περίπου 2 εκατ. ευρώ. Ετσι που διαμορφώνεται η κατάσταση, τελικά, δεν ήταν… κακή ιδέα η πώληση ενός άλλου Ελληνα, του Κώστα Παπανικολάου για 1,5 εκατ. στην Μπαρτσελόνα. Πάνω στην… ώρα!