Αντιπολιτευτική ρότα σε δύο κατευθύνσεις σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει φθινοπώρου, έχοντας στο επίκεντρο των σχεδιασμών του και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Για τον λόγο αυτόν στήνει επιχείρηση στήριξης των κινητοποιήσεων για να κερδίσει πόντους σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων που θίγονται από τα μνημονιακά μέτρα. Ταυτόχρονα, όμως, επιδιώκει να διατυπώσει ώριμες και ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες θα του ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με άλλα εκλογικά στρώματα, έχοντας στόχο να καταγραφεί ως το κόμμα το οποίο συνιστά μια «αξιόπιστη εναλλακτική λύση».

Οι ασκήσεις ισορροπίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθίστανται εμφανείς από τις δηλώσεις στελεχών του σε μια συγκυρία όπου η ηγεσία της Κουμουνδούρου αποπειράται να χαράξει το στίγμα της επόμενης ημέρας μετά το Συνέδριο του περασμένου Ιουλίου.

Ενδεικτικό είναι ότι ο βουλευτής και επικεφαλής της ομάδας επεξεργασίας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης χαμήλωσε τους τόνους. «Το ζητούμενο στις συνθήκες αυτές δεν είναι ούτε η παθητική αναμονή ούτε ο μαξιμαλισμός των στόχων», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Πρόκειται για ανάλογη γραμμή με εκείνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε επιχειρήσει να «κουρέψει» τις προσδοκίες περί επαναπρόσληψης όλων όσοι απομακρυνθούν από το Δημόσιο.

Την ίδια ώρα ωστόσο δεν λείπουν οι φωνές άλλων στελεχών, τα οποία συνεχίζουν να μοιράζουν υποσχέσεις κάνοντας λόγο για επαναφορά μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009, καθώς και για ακύρωση όλων των μνημονιακών μέτρων.

Το στοίχημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον να περιορίσει τέτοιου είδους δηλώσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε αδιάκριτη παροχολογία, αλλά να διασφαλίσει πρώτο ρόλο τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο των επικείμενων κινητοποιήσεων αλλά και μπροστά στο ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα μέτρα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ή ΗΜΕΡΙΔΕΣ; Αγνωστο παραμένει ακόμη εάν τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει προγραμματικό Συνέδριο, όπως είχε κάποια στιγμή αναγγελθεί. Ο αρχικός στόχος ενός τέτοιου Συνεδρίου θα ήταν η διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος, όπου όμως θα έπρεπε να κινείται σε ρεαλιστική λογική και να συγκεντρώνει την αποδοχή όλων των τάσεων.

Το ενδεχόμενο ωστόσο να υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ των τάσεων και να ανοίξει ένας γύρος εσωστρέφειας –με δεδομένες τις απόψεις των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη που κινούνται σε πιο ακραίες λογικές –έχουν βάλει σε δεύτερες σκέψεις την Κουμουνδούρου. Από το περιβάλλον της ηγεσίας του κόμματος εξετάζουν τώρα ακόμη και την πιθανότητα, αντί του προγραμματικού Συνεδρίου, να διοργανωθούν θεματικές ημερίδες οι οποίες θα έχουν μικρότερο ακροατήριο και δεν αναμένεται να προκαλέσουν έντονο κύμα αντιπαραθέσεων.