Να μην ψωνίζουν την Κυριακή αλλά και οι καταστηματάρχες να μην ανοίγουν τα μαγαζιά τους, προτρέπει τους πιστούς ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. Με αυτόν τον τρόπο τούς ζητάει να αντιδράσουν «δυναμικά και πνευματικά» στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής και έτσι να μην συμμετέχουν – όπως λέει – στην «ασέβεια».

Ο μητροπολίτης διατυπώνει τα παραπάνω σε εγκύκλιο που εξέδωσε για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Σε αρκετά σημεία του κειμένου του ο μητροπολίτης Νικόλαος ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις. Λέει ότι «κάποιοι αποφάσισαν να φορολογήσουν και τον Θεό» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως ο «κατήφορος δεν έχει τελειωμό» και ότι «μας απομυζούν τον χρόνο του Θεού».

Ο μητροπολίτης καλεί ακόμη τους πιστούς να στηρίζουν τους εμπόρους που δεν παραβιάζουν την αργία. «Με αυτόν τον τρόπο και αυτοί θα βοηθηθούν και εμάς θα ευλογήσει ο Θεός» σημειώνει.

Ο μητροπολίτης Νικόλαος εμμέσως αναφέρεται και σε άλλες αποφάσεις ή πρακτικές της Πολιτείας που κατά τη γνώμη του στρέφονται κατά της Εκκλησίας. Λέει πως ήδη φτιάχνεται ένας λαός που ενοχλείται από την θέα των ναών και τους ήχους των καμπανών. «Οι αγιασμοί και οι ευλογίες περιορίζονται. Το μάθημα των θρησκευτικών είτε διαστρέφεται είτε αποβάλλεται από την εκπαίδευση των παιδιών ως ανεπιθύμητο».