Την Τρίτη θα απολογηθεί στον ανακριτή Χίου, ύστερα από τριήμερη προθεσμία που έλαβε, ο 72χρονος Γερμανός που συνελήφθη και κατηγορείται για κατασκοπεία. Οπως διαπιστώθηκε, τουλάχιστον την τελευταία τριετία φωτογράφιζε εγκαταστάσεις, έργα και άλλες υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων και Κοινωφελών Οργανισμών (ΔΕΗ, λιμάνια, γέφυρες κ.λπ.) στο νησί.

Τον εντόπισαν στα Αρμόλια αστυνομικοί του Τμήματος Μαστιχοχωρίων Χίου, καθώς η ΕΥΠ είχε πληροφορηθεί για τη δράση του και τον είχε στο μικροσκόπιο. Πάνω του βρέθηκαν δύο φωτογραφικές μηχανές και κάρτες αποθήκευσης. Το υλικό που είχε συγκεντρώσει σε αυτές έδειξε ότι την περασμένη Πέμπτη το πρωί είχε φωτογραφίσει στρατόπεδο της περιοχής, ενώ και σε προγενέστερο χρόνο είχε καταγράψει εικόνες από φράγμα και δρόμους που βρίσκονται περιμετρικά στρατοπέδου σε άλλη περιοχή του νησιού.

Σε έρευνα στο σπίτι του στη Χίο αλλά και στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 2 φωτογραφικές μηχανές, 14 κάρτες μνήμης, 5 USB sticks, 5 τουριστικοί χάρτες της Χίου, 2 κινητά τηλέφωνα και ένα ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, φωτογράφιζε για λογαριασμό άγνωστων Τούρκων, οι οποίοι τον είχαν προσεγγίσει το καλοκαίρι του 2010 προκειμένου να τους παραδίδει το εν λόγω φωτογραφικό υλικό έναντι χρηματικής αμοιβής, η οποία κυμαινόταν από 500 έως 1.500 ευρώ για κάθε αποστολή. Το υλικό αυτό το έστελνε είτε μέσω κωδικοποιημένου e-mail το οποίο στη συνέχεια διέγραφε, είτε το παραλάμβαναν 5 άγνωστοι σε αυτόν –κατά δήλωσή του –Τούρκοι, άλλοτε στη Χίο και άλλοτε στην Τουρκία. Επιπλέον, από την έρευνα σε προσωπικό ηλεκτρονικό λογαριασμό του (e-mail) προέκυψε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα σε άγνωστο μέχρι στιγμής αποδέκτη, το οποίο περιείχε στοιχεία για ελληνικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά οχήματα που βρίσκονται στη Χίο. Στο ίδιο μήνυμα περιέγραφε συνοπτικά και το περιστατικό του πρόσφατου εντοπισμού και της σύλληψης από τις ελληνικές Αρχές 2 τούρκων υπηκόων και 2 Ελλήνων, οι οποίοι μετέφεραν με σκάφος πολεμικό υλικό στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών. Ο Γερμανός δηλώνει συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος (μηχανικός) και διαμένει στη Χίο τα 4 τελευταία χρόνια.